Casa de Craciun

# craciun prietenos cu mediul # craciun prietenos #craciun

Patru sfaturi pentru un Craciun prietenos cu mediul

Din ce in ce mai multi romani, in speciali tinerii, sunt constienti de provocarile aduse de schimbarile climatice la nivel planetar, dar si local, si incearca sa isi construiasca un stil de viata care sa respecte cat mai mult mediul inconjurator si sa sustina lupta impotriva incalzirii globale. Daca unele gesturi si atitudini sunt relativ simple, reciclarea de exemplu, exista si situatii in care poate fi mai dificil sa tinem seama de considerente eco. Sarbatorile de iarna pot reprezenta o astfel de situatie, dar daca te-ai decis sa sarbatoresti intr-un stil care sa nu aiba un impact negativ asupra mediului, avem patru sfaturi utile pentru tine. 

1.   Alege bradul potrivit

Multe persoane considera ca taierea brazilor, chiar si cei din pepiniere speciale, pentru decorarea casei de Craciun este un gest neprietenos fata de mediu. Daca te numeri printre ele, atunci iti recomandam sa investesti intr-un brad artificial, pe care il poti folosi mai multi ani si care poate fi, ulterior, reciclat. Daca nu este solutia potrivita pentru tine, poti opta pentru un brad in ghiveci, pe care il poti tine in casa pe perioada sarbatorilor si care poate fi plantat ulterior. Din ce in ce mai multe magazine care vand brazi ofera solutii variate - de la replantare la reciclare - pentru cei care isi doresc un brad natural, dar se preocupa de soarta lor la finalul sarbatorilor de iarna, deci vei putea alege ce ti se pare mai potrivit.

2.   Decoratiuni speciale

Din respect pentru mediu, evita sa cumperi in fiecare an noi decoratiuni pentru pomul de iarna, mai cu seama daca sunt din plastic. Foloseste-le pe cele pe care le ai deja sau da frau liber imaginatiei si fa-ti singur ornamente de Craciun din materiale reciclabile. Pe langa faptul ca eviti sa cumperi alte decoratiuni, confectionarea manuala a ornamentelor poate reprezinta o ocazie foarte buna de a petrece timp cu cei dragi si de a va distra impreuna si te ajuta sa faci si ceva economii. Probabil ca ai deja prin casa diferite materiale care sa te ajute sa dai un aer proaspat ornamentelor vechi sau sa confectionezi unele noi si amuzante.

3.   Atentie la risipa alimentara

In fiecare an, dupa 7 ianuarie, data la care consideram oficial ca s-au incheiat sarbatorile de iarna pe meleagurile noastre, statistici ingrijoratoare ne arata cat de mult au risipit romanii in termeni de alimente. Un studiu publicat de Organizatia Natiunilor Unite in primul trimestru al acestui an arata ca 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi, in timp ce in Romania aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la pubela. Asadar, risipa alimentara este o problema, iar daca vrei sa faci parte din solutie, constientizeaza ca, chiar si in zilele de sarbatoare, nu ai nevoie de mai multe alimente decat de obicei. Incearca sa-ti stabilesti un meniu si sa te tii de el, fara sa faci cumparaturi in exces si, ulterior, sa fii nevoit sa arunci mancare la gunoi.

4.   Un consum de energie moderat

Euforia sarbatorilor poate duce la o crestere a consumului de energie. Fie ca alegem sa impodobim intreaga casa cu luminite colorate, fie ca vrem sa ne incalzim locuintele mai mult decat de obicei, fie ca suntem mai putin atenti la luminile uitate aprinse in camere in care nu sta nimeni, adevarul este ca acordam mai putina atentie acestor aspecte. Pentru a contracara efectele acestei situatii, daca nu ai facut-o inca, schimba toate becurile obisnuite, de mare consum, cu unele ecologice. De asemenea, fa tot posibilul sa nu lasi prea multe dispozitive (televizoare, playere, instalatii de pom etc.) in priza sau deschise atunci cand nu este nimeni in preajma sa se bucure de ele.

Asadar, este posibil sa te bucuri de sarbatorile de iarna pe deplin, tinand cont de anumite aspecte legate de respectarea mediului inconjurator. Cu putina atentie si multa creativitate, poti sa ai un Craciun magic, dar eco!

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului