Gradina de Craciun

#steaua craciunului #poinsettia #ingrijire #plante de apartament #plante

Cum sa ai grija de Poinsettia, denumita si Steaua Craciunului

Nimic nu descrie mai frumos Craciunul decat Poinsettia, sau Steaua Craciunului. Ea se poate gasi intr-o varietate de culori, de la alb la portocaliu, cele mai populare fiind cele rosii.

Steaua Craciunului creste cel mai bine in lunile de iarna, motiv pentru care este cea mai populara planta in ghiveci in perioada sarbatorilor. Cu o ingrijire adecvata, specifica unei plante tropicale, ea isi poate mentine frumusetea pe o perioada mai indelungata.

Iluminare

Poinsettia are nevoie de mult soare, de aceea este recomandat ca ea sa fie asezata la o fereastra bine iluminata. Cele mai bune sunt ferestrele orientate spre est, pentru ca astfel planta poate beneficia de stralucirea de dimineata a soarelui. Asigura-te, insa, ca nici o parte a plantei nu atinge fereastra, pentru ca acest lucru ii poate fi daunator.

Udare

Poinsettia ar trebui udata ori de cate ori simti ca solul este uscat sau observi ca frunzele incep sa se ofileasca. Cheia udarii este sa permiti apei sa se scurga complet din ghiveci si sa arunci surplusul din farfurie. Planta nu trebuie sa stea asezata in apa. Daca este pozitionata intr-o zona uscata, s-ar putea sa fie nevoie de udare zilnic.

Temperatura

Pentru a pastra inflorirea Poinsettiei tale, mentine temperatura intre 18 si 23 de grade Celsius. Asigura-te ca este protejata impotriva scaderilor dramatice de temperatura, pentru ca acest lucru duce la ofilirea prematura a frunzelor. Pentru cele mai bune rezultate, pastreaza Steaua Craciunului intr-o camera calduroasa si ud-o zilnic - astfel simulezi climatul tropical din care provine.

Cum avem grija de Poinsettia dupa Craciun

Reinflorirea unei plante nu este niciodata usoara, iar Poinsettia respecta aceasta regula. Pentru a reusi acest lucru, ea are nevoie de conditii asemanatoare celor din sera si de ingrijjire atenta. Poate fi un proces obositor care necesita rabdare si atentie. Iata cateva sfaturi in functie de luna:

  • Ianuarie - Martie: Continua sa uzi Poinsettia ori de cate ori observi ca suprafata pamantului s-a uscat.
  • Aprilie: Incepe sa reduci treptat cantitatea de apa si permite solului sa se usuce intre udari. Dupa o saptamana sau doua, muta planta intr-o zona fara lumina soarelui timp de 12 -15 ore in fiecare noapte si asigura-i temperatura de 15 grade Celsius.
  • Mai: La mijlocul lunii mai muta planta intr-un sol nou, taind tulpinile la cca patru cm. Aseaz-o la o fereastra bine luminata si asigura-i temperaturi intre 18 si 23 de grade Celsius. Are nevoie de fertilizare la fiecare doua saptamani si udare zilnica.
  • Iunie: Muta Poinsettia intr-un loc partial umbrit si continua sa o uzi si sa o fertilizezi.
  • Iulie: Incepe sa strivesti cu mana fiecare tulpina de cca un cm. Acest lucru forteaza planta sa faca tulpini noi si impiedica cresterea prea inalta si lenta.
  • August: Continua sa strivesti noile tulpini si lasa doar cate 3 - 4 frunze pe fiecare ramura. La jumatatea lui august, adu planta inapoi la fereastra bine luminata si continua procesul de fertilizare si udare.
  • Septembrie: Asigura-te ca temperatura ramane peste 18 grade Celsius si continua udarea si fertilizarea plantei.
  • Octombrie: Incepand cu 1 octombrie pastreaza planta in intuneric total de la 5 pm la 8 am - se poate pune intr-un dulap. Orice expunere la lumina poate intarzia procesul de inflorire. In rest, ea se va tine in fereastra bine luminata.
  • Noiembrie: Continua procesul inceput in octombrie pana la finalul lunii.
  • Decembrie: Cam la jumatatea lunii poti opri fertilizarea plantei. Daca totul a decurs conform planului, Poinsettia ta ar trebui sa infloreasca acum!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului