Panettone – cozonac italienesc

Sursa foto: bostonherald.com

Ingrediente:

  • 50 grame drojdie uscata
  • 1/4 ceasca apa calduta
  • 1/2 ceasca faina
  • 2/3 ceasca stafide
  • 1/4 ceasca coniac
  • 5 linguri unt, la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri de ou
  • 3/4 ceasca zahar
  • 1/4 ceasca apa calduta
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 5 cesti faina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1/2 ceasca de fructe confiate.

Cum se prepara:

Pentru a face aluatul, dizolva intr-un castron drojdia cu 1/4 pahar de apa calda. Adauga 1/2 ceasca de faina si amesteca pentru a obtine un aluat cat mai subtire. Acopera vasul cu un prosop si lasa maiaua sa creasca intr-un loc cald timp de cel putin 6 ore sau peste noapte.

Intr-un alt vas, amesteca stafidele cu coniacul si lasa-le sa se inmoaie timp de minim 6 ore sau peste noapte.

Intr-un castron incapator amesteca untul, ouale, galbenusurile, zaharul, 1/4 pahar apa calda si vanilia. Se scurg stafidele imbibate cu coniac si se stoc bine. Lichidul obtinut se adauga in compozitia de mai sus si se amesteca bine.

Adauga apoi faina treptat si framanta aluatul bine pana obtii o coca omogena. Framanta apoi aluatul pe o suprafata tare, timp de 10 minute.

Unge un castron mare cu unt si adauga aouatul in acesta. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul sa creasca timp de 6 ore, intr-un loc cald.

Dupa 6 ore, adauga in aluat stafidele stoarse, fructele confiate si coaja de portocale. Framanta bine si asaza aluatul in tave de copt. Acopera totul cu un prosop si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de 45 de minute.

Intre timp preincalzeste cuptorul la 200oC. Taie in forma de X varful aluatului si coace-l timp de 15 minute. Dupa 15 minute redu caldura cuptorului si continua sa coci cozonacul timp de 30 de minute.

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.