Cum cere traditia, masa de Sarbatori trebuie sa fie plina cu bucate specifice Craciunului. Si cum catabosii sunt unele dintre alimentele preferate ale romanilor, ne-am gandit sa va oferim o reteta simpla, delicioasa si rapida de preparare a acestui aliment savuros.

Ingrediente pentru caltabosi

  • 500g carne tocata de porc
  • 500g carne tocata de vita
  • 100g orez
  • 2 cepe mari
  • 200 ml suc de rosii (facut in casa)
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • mate pentru umplut

Pentru fiert:

  • 1/2 telina
  • 2-3 morcovi
  • 1-2 cepe
  • o radacina de pastarnac
  • piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • 1-2 boabe de ienibahar(optional)
  • sare

Cum se prepara caltabosii

Spala bine matele pentru a elimina surplusul de sare.

Toaca ceapa marunt si caleste-o cu putin ulei intr-un vas mic tip de 30 de secunde. Adauga apoi putina sare si lasa ceapa sa fiarba pana cand se duce toata zeama pe care aceasta si-o lasa.

Spala orezul si amesteca-l cu carnea de vita si cu cea de porc. Adauga apoi ceapa calita si sucul de rosii si amesteca bine. Sareaza si pipereaza carnea dupa gust.

Umple matele cu carnea preparata. Leaga capetele acestora cu ata pentru ca umplutura sa nu iasa la fiert. Inteapa din loc in loc caltabosii cu ajutorul unei scobitori. Astfel vei evita ca acestia sa explodeze la fiert.

Curata morcovii, telina, pastarnacul si ceapa. Pune caltabosii intr-o oala, adauga legumele si condimentele si umple oala cu apa. Lasa-i sa fiarba timp de o ora. Il poti verifica sa vezi daca este gata intepandu-l cu o furculita, la unul din capete. Daca aceasta intra usor in mat inseamna ca este gata. In schimb, daca matul este inca tare mai lasa-l sa fiara pana se inmoaie. Nu uita ca matul fierbe cel mai greu.

Cum se servesc caltabosii

Caltabosii pot fi serviti calzi, impreuna cu legumele alaturi de care au fiert si de muraturi.

Acestia mai pot fi serviti si reci, ca aperitiv. Insa pentru a-i servi astfel, trebuie sa-i presezi peste noapte intre doua tocatoare curate. Pune deasupra o greutate si lasa caltabosul la frigider minim 12 ore. Ideal ar fi sa stea astfel timp de 24 de ore.

Sursa foto: cugetliber.ro

  •   2017-12-10
  •  

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare