Bunatatile de Craciun difera de la tara la tara sau macar de la regiune la regiune, iar frumusetea acestei sarbatori consta in descoperirea traditiilor culinare pe care alte popoare le pastreaza din strabuni. Te invitam sa faci un periplu printre bunatatile de Craciun specifice fiecarei tari in parte.
Panettone, un cozonac nelipisit de pe mesele italienilor
In Italia, nu se concepe masa de Craciun fara panettone, un cozonac traditional bine crescut, aromatizat cu lamaie si coji de portocala. Sigur ca mancarurile traditionale de Craciun nu se opresc aici. Italienii consuma mult peste de sarbatori, dar si aperitive reci, porc si vita la cuptor, totul stropit din belsug cu vin de calitate.
CITESTE SI
Secretele bucatariei vietnameze
Buche de Noel, un desert savuros in Franta
Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, francezii pastreaza traditia asezarii pe masa de Craciun a desertului numit Buche de Noel ("buturuga de Craciun"). Este vorba despre o rulada dulce, acoperita cu ciocolata. Masa de Craciun este numita de francezi "Le Reveillon" si, in functie de regiune, cuprinde curcan cu castane, gasca si foie gras cu trufe, printre altele.
Tapas si churros, bunatati spaniole
In Spania, masa de Craciun incepe cu o variate de tapas, aperitive calde si reci. Supa de fructe de mare este foarte populara aici, la fel si fructele de mare preparate in diverse feluri. Ca desert traditional de Craciun, spaniolii mananca fursecuri cu martipan si celebrele churros, un produs de patiserie care se serveste neaparat cu ciocolata calda.
CITESTE SI
Condimente afrodiziace pentru o cina in doi
Aebleskiver, un desert special in Danemarca
Aebleskiver este un desert traditional, pe care danezii il pregatesc pentru masa de Craciun. Este vorba despre gogosi facute in vase din fonta si presarate cu mult zahar pudra. Nu lipsesc de pe masa rata umpluta cu fructe uscate, varza rosie, cartofii caramelizati si budinca de orez.
Kucios, 12 feluri de mancare lituaniene
In Lituania, masa de Craciun este cunoascuta sub numele de Kucios si cuprinde 12 feluri de mancare, printre care peste si kuciukai (produse de patiserie cu mac).
Pernil Asado, o bunatate traditionala portoricana
In Puerto Rico, pe masa de Craciun trebuie neaparat sa fie asezat un platou mare cu Pernil Asado, jambon copt cu diverse mirodenii.
Sursa foto: saveur.com, ivillage.com