Retete de Craciun

#retete inedite cozonac # tipuri cozonaci #craciun #retete cozonac #cozonac

Altfel de cozonaci de Craciun! 5 idei din care sa te inspiri!

Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate preparate de Craciun. Peste tot in lume exista un astfel de desert specific sarbatorii, chiar daca in unele tari acesta se regaseste sub denumirea de bread (paine) sau sweet bread (paine dulce). In timp ce romanii se dau in vant dupa cozonacul traditional cu nuca din belsug, alte popoare au traditiile lor si preparatele specifice. Prepara si tu un altfel de cozonac de Craciun, anul acesta, iata cateva idei din care sa te inspiri.

Stollen

Stollen este un cozonac traditional nemtesc, care isi are originea undeva in secolul 15. Acest desert festiv este facut in mare parte din unt si zahar si se prepara de regula cu 3-4 saptamani inainte de a fi consumat. In Bavaria de Nord, dar si in alte regiuni din Germania, Stollen se ofera drept cadou de Craciun. Atunci cand Stollen este preparat in casa de la zero, cu ingrediente naturale, poate fi bun de mancat chiar si dupa cateva luni de cand a fost facut.

Daca vrei sa prepari si tu cozonac Stollen gasesi reteta aici!

Rosca de Reyes

Rosca de Reyes sau painea celor Trei Magi (Regi, Crai) este un cozonac traditional spaniol cu fructe confiate preparat pentru a sarbatori Epifania care are loc pe 6 ianuarie. Acest cozonac are forma rotunda si este decorat cu bomboane, tocmai pentru a seamana cu o coroana cu bijuterii. Spaniolii ascund un bob de fasole si o figurina in Rosca de Reyes. Traditia spune ca acela care gaseste figurina va fi regele sau regina zilei, iar cel care se alege cu bobul va pregati desertul anul viitor.

Reteta pentru cozonacul mexican Rosca de Reyes o poti gasi aici!

Christopsomo

 

Christopsomo este cozonacul traditional din Grecia si se traduce “painea lui Christos”. Cozonacul grecesc se face in forma de cruce. Imbogatit cu miere, nuci si stafide, Christopsomo este considerat ofranda adusa lui Christos. Se spune ca in cazul in care Craciunul te prinde fara un Christopsomo pe masa, acesta este semn de ghinion in anul care vine. Christopsomo este probabil cozonacul de Craciun cu cea mai puternica semnificatie religioasa.

Reteta pentru cozonacul grecesc Christopsomo o poti gasi aici!

Vanocka

Vanocka este o paine dulce, impletita, umpluta cu fructe care vrea sa il reprezinte pe pruncul Isus infasat. Acesta este cozonacul care se mananca in Cehia de Craciun. Traditia spune ca atunci cand painea este in cuptor, gospodinele din Cehia trebuie sa sara in sus si in jos pentru a incuraja aluatul sa creasca frumos. Daca prajitura se arde in cuptor este semn rau. Inainte, femeile care preparau traditionalul cozonac trebuiau sa poarte haine albe si sa nu vorbeasca. Pentru a manca Vanocka in mod traditional, trebuie sa presari deasupra migdale.

Vrei sa prepari cozonac Vanocka pentru Craciun? Gasesti reteta aici!

Challah

Challah este uun cozonac impletit in sase, de unde si forma unica. Este un cozonac delicios cu oua si potrivit de dulce. Aceasta se serveste la toate sarbatorile traditionale evreiesti. Painea impletita simbolizeaza continuitatea. Bucatile de fructe uscate care se pun in aluat atunci cand se prepara Challah reprezinta sperantele pentru noul an, iar pentru ca viata sa fie cat mai dulce painea este rupta si inmuiata in miere de albine. Traditia spune ca trebuie sa mananci Challah cu multe stafide sau fructe uscate de s[rb[tori, dar in special de Anul Nou.

Reteta pentru cozonacul Challah o poti gasi aici!

Surse foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea