Retete de Craciun

#mancaruri de craciun #retete traditionale #retete de craciun #craciun

Mancaruri unice in lume, specifice Craciunului. Le-ai incerca?

Pentru cei mai multi oameni sarbatorile de iarna sunt asociate cu o multime de preparate traditionale si ore in sir petrecut in bucatarie. Daca la noi preparatele traditionale de Craciun constau in sarmale, carnati, caltabosi si cozonaci, alte tari se “lauda” cu preparate unice si mai putin obisnuite pentru masa de Craciun. Iata cateva dintre acestea!

1. Mattak & Kiviak, Groenlanda

Sursa foto: mgddasef.blogspot.com

In Groenlanda, sarbatorile de iarna sunt marcate printr-un preparat unic in lume. Danezii nu se pot bucura cu adevarat de craciun fara Mattak & Kiviak. Cele doua preparate de pe masa de Craciun sunt adevarate delicatese. Mattak este un preparat din balon grasime de balna, iar Kiviak este un preparat dintr-o pasare mica, arctica (auk), invelita in piele de foca si puse impreuna la fermentat in pivnite, cu cateva luni inainte de Craciun.

2. Buche de Noel, Franta

Sursa foto: youtube.com

Desertul care nu lipseste de pe masa francezilor in perioada Craciunului este Buche de Noel. O rulada in forma de buturuga. Realizata cu multa cicolata si arome speciale, acest preparat unic are un décor aparte. Este invelit in crema de ciocolata care este decorata astfel incat sa semene cu o bturuga reala. Se preasara apoi zahar pudra care sa imite zapada si se pot adauga ciuperci din bezea, frunze din martipan si alte decoratiuni specifice. 

3. Jansson's Temptation, Suedia

Sursa foto: nigella.com

Despre acest preparat traditional suedez se spune ca si-a primit denumirea de la un faimos cantaret de opera, la inceputul anilor 1900. Este un preparat pe baza de cartofi, cu ceapa si anchovies pe care suedezii il adora si il pregatesc in special in preajma sarbatorilor de iarna. 

4. Lefse, Dakota de Nord, Statele Unite

Sursa foto: thekitchn.com

Aceste painici care au forma de clatite, au la baza cartofi. Reteta a fost adusa in Dakota de Nord de catre imigrantii norvegieni. Sunt populare in special in perioada sarbatorilor de iarna si pot fi consumate atat alaturi de un preparat sarat cat si de unul dulce. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea