Retete de Craciun

#masa de craciun #craciun #pregatiri

Pregatiri pentru masa de Craciun. Ce trebuie sa faci inca de acum

Au ramas mai putin de doua luni pana la Craciun. Pregatirile deja incep pentru cei care vor sa scape de aglomeratia din timpul sarbatorilor si sa se bucure de momente relaxante alaturi de cei dragi.

Traditia la romani spune ca toti cei dragi sa se adune in jurul mesei de Craciun si sa sarbatoreasca cum se cuvine.

Pentru a te asigura ca totul va decurge conform planului, poti incepe inca de pe acum pregatirile pentru masa de Craciun.

 

Cum sa te pregatesti pentru masa de Craciun

Pregatirile pentru masa de Craciun inplica, in primul rand, alcaturirea unui meniu simplu de Craciun, a listei de cumparaturi, a unui buget alocat pentru acestea si, apoi, in efectuarea cumparaturilor necesare. O parte din acestea pot fi facute inca de acum. Iata

Gandeste-te la meniu de Craciun

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa alcatuiesti meniul pentru zilele de Craciun. Trece totul pe o lista, de la aperitive, la felul principal, garnituri si pana la desert. Nimic nu trebuie sa lipseasca de pe lista. I-ati timpul necesar pentru a face lista, astfel incat sa te asiguri ca nu ai uitat nimic.

Fa-ti lista de cumparaturi

Dupa ce ai alcatuit meniul, fa-ti o lista de cumparaturi tinand cont de acesta. Nu uita sa adaugi pe lista si bauturile pe care le vei consuma, de la apa, la sucuri, si pana la bauturi alcoolice.

Cumpara din timp alimentele neperisabile sau pe cele care pot fi congelate

Pentru a evita aglomeratia din preajma sarbatorilor, cumpara din timp alimentele neperisabile si pe cele care pot fi puse la congelator.

De exemplu, poti achizitiona de pe acum tot ce inseamna condimente, esente pentru prajituri, cacao, nuci, faina, zahar, orez, cafea, bauturi, etc. La fel, poti cumpara de pe acum carne de porc (sau o alta carne pe care stii ca o consumi) si o poti baga in congelator. In acest fel economisesti si bani, deoarece carnea se scumpeste in preajma sarbatorilor.

Nu uita de accesorii pentru bucatarie

Gatitul va deveni mai usor daca nu uiti sa achizitionezi cateva accesorii care sa-ti usureze viata. De la forme pentru turta dulce si fursecuri sau alte prajituri, pana la un sucitor, tocator si o razatoare performanta, toate iti vor face viata mai usoara, iar gatitul va deveni mai placut.

Daca faci prajituri si torturi nu uita de formele pentru briose, tava pentru tort, sau alte forme si tave, in functie de prajiturile pe care doresti sa le prepari.

Iar daca impaturitul sarmalelor ti se pare migalos si vrei sa-l faci mai rapid, ai nevoie de un aparat de facut sarmale. Principiul de functionare este foarte simplu. Trebuie sa adaugi o foaie de varza pe acesta, cantitatea necesara de carne, iar el va impaturi sarmaua in locul tau. Aici poti gasi cel mai bun aparat de facut sarmale.

Idei pentru un meniu de Craciun care sa-i impresioneze pe invitati

Iti doresti sa-ti suprinzi familia si invitatii cu preparate speciale pentru masa de Craciun? Atunci trebuie sa planifici totul, de la aperitive pana la desert. Iata cateva sugestii de preparate care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa de Craciun.  

Aperitive pentru masa de Craciun

Incanta-ti invitatii cu un aperitiv bogat si sanatos, care sa cuprinda toate preparatele traditionale. Dintre acestea, nu trebuie sa lipseasca toba de casa, lebarul, slanina (afumata sau marinata), jumari, sorici si caltabos presat. Pe langa aceste preparate mai poti adauga branzeturi, si legume precum: rosii, ardei gras, ceapa verde sau rosie, castraveti si masline.

Felul principal

Pentru felul principal, traditionale sunt sarmalele servite alaturi de mamaliga si ardei iute. In unele zone ale tarii se adauga si smantana peste acestea.

O alta varianta este friptura de porc la cuptor (sau chiar fripta), servita alaturi de o garnitura de legume la aburi.

Desertul pentru masa de Craciun

Desertul specific Craciunului este cozonacul cu nuca, cu rahat, cu cacao sau cu mac. Indiferent de umplutura, este vedeta mesei de Craciun. Pe langa cozonac mai poti prepara turta dulce, preferata copiilor, briose, sau chiar un tort festiv.

Surse foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea