Retete de Craciun

#sarmale craciun #reteta sarmale #retete craciun #sarmale

Sarmalele, un preparat traditional care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa de Craciun

Sarmalele sunt preparatele de nelipsit din orice camin in perioada Sarbatorilor de Iarna. Traditionalele sarmale nu sunt chiar usor de preparat insa cu putina rabdare si cu ingredientele potrivite poti obtine cele mai delicioase sarmale, cu care sa iti uimesti oaspetii.

Ingrediente pentru sarmale

  • 500g carne tocata de porc
  • 500g carne tocata de vita
  • 100g orez
  • 2 cepe mari
  • 150 ml bulion de rosii (de preferat facut in casa)
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • doua verze murate, mari
  • 200g slanina afumata
  • piper boabe
  • 2-3 boabe de ienibahar
  • 3-4 foi de dafin
  • 200 ml bulion de rosii
  • floare de marar uscat

Cum se prepara sarmalele

Spala bine varza pentru a elimina surplusul de sare. Desfa apoi frunzele una cate una, avand grija sa nu le rupi. Indeparteaza partea cotoroasa a frunzei si pune de-o parte frunzele rupte sau pe cele foarte mici. Daca o frunza este mult prea mare, o poti taia in doua.

Toaca ceapa marunt si caleste-o intr-un vas mic tip de 30 de secunde. Adauga apoi putina sare si lasa ceapa sa fiarba pana cand se duce toata zeama pe care aceasta si-o lasa.

Spala orezul si amesteca-l cu carnea de vita si cu cea de porc. Adauga apoi ceapa calita si 150 ml bulion si amesteca bine. sareaza si pipereaza carnea dupa gust. Nu uita insa ca varza este si ea sarata.

Impatureste apoi sarmalele cu grija pentru a nu rupe foile si pentru a fi cat de cat egale ca dimensiuni.

Toaca marunt cotoarele de varza si resturile de varza, care au ramas dupa ce ai portionat foile pentru sarmale.

 

Taie slanina afumata in felii subtiri.Imparte-le in 3 parti egale

Amesteca varza tocata cu 200 ml bulion de rosii si imparte compozitia in 3. Intr-o cratita incapatoare adauga prima parte de varza tocata, frunze de dafin, boabe de piper si ienibahar (dupa gust), si o parte din feliile de slanina. Adauga un strat de sarmale, si flori de marar uscat, apoi repeta procesura. In total trebuie sa ai 2 straturi de sarmale si trei de varza.

Adauga apa in cratita cat sa acopere toate sarmalele si ultimul strat de varza. Las-o sa fiarba pe aragaz timp de o ora, o ora jumate, apoi baga sarmalele la cuptor pentru inca o ora.

Cum se servesc sarmalele

Serveste sarmalele calde, alaturi de ardei iute si paine de casa. Merg de minune impreuna cu un vin de tara.

Sarmalele le serviti cu smantana, alaturi de varza cu costita.

Sursa foto: ofertemancare.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea