Sanatosi de Sarbatori

#mancare #craciun #sarbatori #kilograme

Cum sa nu te ingrasi de Sarbatori

Sarbatorile de iarna reprezinta o perioada plina de magie, veselie, alaturi de familie si prieteni dragi. Pe langa momentele de bucurie, sarbatorile aduc cu ele si cateva kilograme in plus pentru cei care petrec prea mult. Mesele bogate, cu numeroase feluri de mancare, de la aperitive savuroase pana la deserturi decadente, gustarile scapate de sub control si lipsa de miscare sunt principalii factori care pun in primejdie silueta in perioada sarbatorilor.

Chiar daca nu poti refuza invitatiile la rude si prieteni, incearca sa gasesti un echilbru pentru a-ti mentine silueta. Exista cateva metode prin care sa nu pierzi toata distractia de sarbatori, fara insa a adauga kilograme in plus.

Inainte de toate trebuie sa te gandesti ca Sarbatorile nu inseamna numai mancare. Moderati trebuie sa fie cuvantul de ordine in perioada Sarbatorilor, in special atunci cand te asezi la masa. Secretul este sa te distrezi cat mai mult si sa participi la cat mai multe evenimente. Nu uita nici de putina miscare.

Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa nu te ingrasi in perioada Sarbatorilor:

1 Fa un plan. Inainte ca sarbatorile sa inceapa, fa-ti un plan clar, in care sa incorporezi si putina miscare, cel putin 30 de minute in fiecare zi. Evalueaza cam cat timp vei petrece la mesele organizate de familie si prieteni si incearca sa parcurgi distantele dintre destinatii mai mult pe jos.

2 Evita gustarile de la serviciu. In perioada sarbatorilor, vor exista numerosi colegi de serviciu care isi vor aduce de acasa pachetelul cu numeroase tentatii. Incearca sa vii si tu de acasa cu gustari sanatoase , din fructe. In felul acesta nu vei mai fi tentat sa gusti din bunatatile colegilor.

3 Nu intrerupe programul de fitness sau aerobic. Daca esti inscris la cursuri de aerobic sau fitness, nu le intrerupe pana dupa Anul Nou. Chiar daca nu poti sa iti respecti programul obisnuit, incearca totusi sa mergi la cel putin jumatate din orele de miscare. Te vei simti mult mai bine si nu vei mai fi tentat sa gusti din alimente interzise .

4 Nu merge flamand la o petrecere. Atunci cand trebuie sa ajungi la o petrecere unde vei manca, incearca sa nu te infometezi pana ajungi acolo. Vei fi tentat sa mananci mult mai mult decat poti. Daca petrecerea este seara, respecta programul alimentar obisnuit. Nu sari peste micul dejun, pranz si gustari. In acest fel nu vei mai manca asa mult la petrecere.

5 La mesele festive de Sarbatori incearca sa eviti aperitivele consistente, cu multe sosuri sau grasime. Alege-le pe cele pe baza de legume sau peste. Pastreaza-te pentru felurile principale, care vor fi mult mai savuroase.

6 In zilele in care nu poti merge la aerobic sau fitness, incearca sa faci cateva exercitii de inviorare acasa, cel putin 10 minute. Vei sfarsi prin a face mult mai multe. Orice fel de miscare conteza, fie ca dansezi prin casa, te joci cu pisica sau faci curatenie.

7 La petrecerile cu multa mancare, incearca sa mananci preparatele sanatoase, pe baza de legume, fructe sau peste. Evita-le pe cele cu multe sosuri, grase sau cu multa coca. Dupa ce vei consuma astfel de preparate, vei manca mult mai putine din cele foarte calorice.

8 Nu exagera cu bauturile alcoolice. Bauturile alcoolice contin intre 150 si 200 de calorii la un pahar. Astfel, 3 - 4 pahare de alcool echivaleaza cu un fel consistent de mancare. Rezum consumul de alcool la un singur pahar.

9 Atunci cand mergi la cumparaturi, nu uita sa cumperi si gustari sanatoase. Fructele, legumele proaspete sau iaurturile dietetice nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de cumparaturi. Astfel, atunci cand te intorci de la petrecerile cu mese bogate poti consuma cateva fructe feliate sau o salata fara sos.

10 Socializeaza. Adu-ti aminte de faptul ca sarbatorile nu reprezinta nu mai mancare. Sunt momente placute alaturi de familie si rude. Incearca sa vorbesti cu toata lumea, sa participi la jocurile si aranjamentele din casa. Astfel, mare parte din timp vei fi ocupat cu conversatia si nu cu degustatul deserturilor.

11 Vorbeste la telefon atunci cand gatesti. Daca ai obiceiul sa gusti din mancare atunci cand gatesti, perioada Sarbatorilor poate fi un dezastru pentru silueta ta. Incearca ca atunci cand gatesti sa vorbesti la telefon sau sa porti o conversatie cu un membru al familiei. Evita sa gusti mereu din preparate. In schimb, cheama pe cineva din casa care sa iti spuna daca toate preparatele tale au un gust bun.

12 Imbraca-te cu haine pe masura. La petrecerile de Sarbatori incearca sa te imbraci cu haine care sa iti vin fix pe corp. In acest fel vei stii cand ai mancat destul si te vei opri la timp.

13 Nu ajunge primul la petreceri. La mesele de Sarbatori unde stii ca gasesti multa mancare si bautura, incearca sa intarzii cel putin o jumatate de ora. Vei "pierde" astfel mare parte din aperitivele cu multe calorii si bauturile spumoase.

14 Recompenseza-te. Daca stii ca ai o slabiciune pentru dulciuri, incearca sa mananci mai putine aperitive si sa iti pui o portie mica din felul principal. In acest fel te vei rasfata cu desertul preferat fara sa adaugi foarte multe calorii in plus.

15 Ia pauza de la mancare. Incearca sa introduci in programul tau si al familiei si cateva momente de plimbare. Iesi din casa, plimba-te prin parc sau mergi la patinaj . In aceasta perioada patinoarele sunt deschise pana tarziu in noapte. De asemenea, dupa cina fa o plimbare de 20 de minute in jurul locuintei tale.

16 Fi selectiv cu dulciurile. La mesele festive de Sarbatori limiteaza-te la portii mici de desert. Nu iti umple farfuria cu toate fursecurile si prajiturile. Alege-le pe cele care iti fac cel mai mult cu ochiul si pe care nu le poti manca in restul anului. Ai grija si la prajiturile cu ciocolata. Acestea au cele mai multe calorii.

17 Refuza politicos. De cele mai multe ori, la mesele festive mancam mai mult pentru ca nu putem s refuzam gazda atunci cand ne mai pune in farfurie o bucata de carne aromata. Daca nu mai poti refuza politicos. Spune-i ca ti-a placut foarte mult, ca totul a fost delicios, insa nu poti mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului