Sanatosi de Sarbatori

#craciun #mese #pericol

Pericolul de pe masa de Sarbatori. Ce sa consumi sa nu te imbolnavesti

Mesele de Craciun si Revelion sunt pline cu mancaruri traditionale, pe care le consumam doar o data pe an. Nu de putine ori ni s-a intamplat ca dupa o vizita la parinti, bunici sau la rude sa mancam pana efectiv simtim ca nu mai putem respira. 

 

Prin urmare, mare atentie la ce si mai ales la cat mananci de  sarbatori. Consumate in exces, carnatii, caltabosul, sarmalele si alcoolul ne pot imbolnavi. Dovada sunt sutele de apeluri facute la serviciul de Urgenta in fiecare an, in aceasta perioada. O multime de persoane ajung la spital cu probleme digestive. Un alt pericol de pe masa de Craciun este alcoolul. In cantitati foarte mari, acesta poate duce la coma alcoolica.

Moderatia este cheia

Moderatia este cheia. Aceasta este recomandata si de medici, care atrag atentia ca meniul de Craciun este bogat in calorii si grasimi, iar excesul alimentar ne poate imbolnavi. 

"Dupa un post prelungit, de 6 saptamani, cu multe privatiuni alimenatre, avem tendinta de a manca din toate preparatele pe care le am gatit. Daca apar probleme digestive tulburari de transit, senzatie de plenitudne, greata, varsaturi, scaune diareice, puntem lua, medicamnte care sunt premise fara prescripitia medicului, ar trebui sa comunicam cu medicul de familie, pentru a primi sfatul acestuia", a declarat Alis Grasu, seful Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Hidratarea, foarte importanta

Nutritionistul Lygia Alexandrescu sustine ca este extrem de important sa ne mentinem organismul hidratat.  

"Masa de Craciun portionata, trebuie mancate felulurile la o ora distanta, pentru ca noi romanii asa mancam, ne asezam la pranz si ne ridicam seara. Dar intre mese, dupa aperitiv sa ne hidratam. Apa necesara e de 30 de mililitri pe kg corp pe zi, chiar si in ziua de Craciun", spune expertul nutritionist, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare