Sanatosi de Sarbatori

# mancat sarbatori #mancat #sarbatori

Psiholog roman dezvaluie: 6 trucuri pentru a nu manca exagerat de Sarbatori

In apropierea sarbatorilor, ne gandim tot mai mult la mesele in familie, pline cu bunatati traditionale. Odata pusi in fata mancarurilor, parca nu ne mai putem opri. Influentati de traditie, educatie si religie, romanii au tendinta sa faca excese alimentare. De sarbatori, romanii se inghesuie prin magazine pentru a cumpara mancaruri alese si uita cu desavarsire de alimentatia echilibrata.

In opinia psihologului Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, timpul liber, vacantele si mai ales sarbatorile sunt adesea insotite de schimbari in comportamentul alimentar. "In mare masura in aceste zile "speciale" tindem sa dam frau liber aspectelor hedoniste (de cautare a placerii) pe care le avem din cand in cand cu totii – si cand ar putea fi un prilej mai bun daca nu de Sarbatori, prilej prin definitie de bucurie si placere!? Factorii psiho-sociali joaca un rol important. De exemplu, studiile arata ca oamenii mananca mai multa mancare decat in mod obisnuit si consuma alimente specifice atunci cand sunt sub influenta unor emotii puternice sau cand se afla intr-un cadru social specific", explica psihologul.

Stilul alimentar are origini socio-culturale asociate si cu sarbatorile, zilele de nastere, vacantele sau mesele la parinti

Traditiile si obiceiurile, modelele culturale comune de sarbatoare ne influenteaza puternic modul de alimentatie in perioada sarbatorilor de iarna. Asa cum orice zi de nastere vine cu un tort, Pastele cu carnea de miel, la romani Craciunul are din plin carne de porc si cozonaci. si chiar daca in mod normal obisnuim sa le evitam, este foarte dificil sa treaca sarbatorile de iarna fara ele, pentru ca majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilarie legate de mesele imbelsugate de Craciun, pentru care mamele si bunicile noastre se pregateau cu multe zile inainte.

"Problema este ca, fiind alimente care se digera mai greu, atrag dupa sine atat cresteri rapide in greutate, cat si un mediu favorabil problemelor de sanatate. in perioada sarbatorilor de iarna, indigestiile si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate cu care ne confruntam. Exista de asemenea studii care arata faptul ca in momentul in care oamenii sunt impreuna, mananca cu 20% mai mult decat atunci cand sunt singuri. Aceasta pentru simplul motiv ca oamenii au ritmuri diferite de a manca. De pilda, o persoana care ramane la masa, chiar daca s-a saturat si a gustat din toate, mai consuma produse pentru ca ceilalti participanti inca nu au terminat", declara psihologul Angela Nutu.

Mancarea functioneaza ca agent de autoreglare emotionala

Studiile arata si ca oamenii care mananca in cadrul unui grup isi schimba aportul alimentar pentru a fi mai aproape de "medie", sarbatorile reprezentand un timp al abundentei, al ingaduintei si nu tocmai unul grijuliu cu sanatatea, cei mai multi oamenii prezinta o predispozitie psihologica pentru supraalimentare la fiecare masa, chiar daca nimeni nu o spune cu voce tare.

"Mancarea functioneaza si ca un agent de autoreglare emotionala. Gustul bun al alimentelor stimuleaza o zona din creier care descarca dopamina, responsabila de senzatia de placere. Sarbatorile reprezinta pentru o parte dintre noi un moment in care ne eliberam de stresul cotidian, zile de liniste si bucurie langa familie si prieteni sau un factor si mai puternic de stres pentru cei care resimt singuratatea in aceasta perioada. in ambele cazuri, mancarea devine un factor important pentru a depasi aceasta perioada incarcata emotional. Cand vorbim despre mancat compulsiv, este bine sa avem mereu in minte ca, in primele momente, mancarea vine cu emotii placute, de satisfactie si placere. Doar ca aceste emotii nu tin foarte mult, ele fiind inlocuite curand de emotii de dezgust, pe masura ce incepi sa consumi din ce in ce mai multa mancare. Unii oameni ajung chiar sa simta repulsie referitor la ceea ce fac, totusi continua sa manance", explica psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

6 reguli de baza pentru a nu exagera cu mancarea de Craciun si de Revelion

Totodata, specialistul ne prezinta cateva reguli speciale pentru a evita mancatul excesiv de sarbatori:

  1. Este suficient sa iti iei ca puncte de reper in care sa dai frau liber poftelor, ziua de Craciun si ziua de Revelion. Nu ai nevoie sa iei in calcul toata perioada care se intinde intre cele doua zile de sarbatoare.
  2. Evita sa nu mananci o zi intreaga pentru ca seara ai in plan sa mergi la masa in familie de Craciun sau petrecerea de revelion. Nu vei face altceva decat sa cresti nivelul de foame care te va duce in mod sigur spre supraalimentare.
  3. Dupa o masa festiva, incearca sa imparti intre invitati mancarea care ramane si evita sa pastrezi un surplus inutil de mancare pe care vei ajunge sa-l consume excesiv in urmaroarele zile.
  4. Mananca regulat (cel putin o data la 4 ore), este cea mai usoara cale de a tine poftele in frau.
  5. Mananca cat mai constient. Este de asteptat ca mesele in familie si discutiile lungi sa iti acapareze atentia si sa ajungi sa mananci mai mult decat ai nevoie. Gandeste-te cum te vei simti peste o zi, o saptamana, o luna. Lucreaza cu umbra actiunii tale, si gandeste-te ce este dincolo de prima senzatie, care este a doua, a treia, cum se va simti organismul tau dupa o masa in care ai mancat peste nevoile tale.
  6. Este un moment bun sa ramai relaxat, sa nu iti impui limite, ci in schimb sa iti pui mici obiective usor de atins. De exemplu, iti poti propune sa te bucuri de toate mancarurile, savurandu-le. A savura presupune a manca sau a bea ceva pe indelete si cu placare, pentru a-i simti cu adevarat gustul. Daca inveti sa savurezi si sa te bucuri de fiecare gust in parte, vei vedea cum vei ajunge sa mananci si mai constient, dar si mai putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea