Sanatosi de Sarbatori

#sarbatori de iarna #mancatul emotional #depresie #alimentatie sanatoasa

Sarbatorile de iarna si mancatul emotional

Sarbatorile de iarna reprezinta o perioada plina de tentatii culinare. Stresul cumparaturilor, al pregatirilor si curateniei de Craciun si goana dupa cadouri amplifica starea negativa a multor persoane. In aceste situatii, mancarea reprezinta singurul refugiu.

Iata cativa factori care duc la mancatul emotional :
 

Plictiseala


Plictiseala este cea mai comuna stare care duce la mancatul emotional . In momentele libere, oamenii aleg sa mearga la film, la teatru sau la diverse alte distractii. Majoritatea locurilor de petrecere a timpului liber se gasesc in malluri, in imediata apropiere a zonei de luat masa. Este astfel foarte usor, ca dupa un film la mall sa mergi sa iei o gustare inainte de a merge acasa.

Ce poti face: Progameaza foarte bine iesirile in oras si evita sa treci prin zonele in care se mananca. Fi activ si nu lasa timpul sa treaca pe langa tine. Poti insa profita de faptul ca esti plictisit. Gandeste-te la viata ta, la lucrurile pe care trebuie sa le faci in viitorul apropiat, ce trebuie sa schimbi.

In acest fel gandurile tale vor fi deviate spre ceva mult mai folositor si sanatos decat mancatul.
 

Depresia


Din pacate, sezonul sarbatorilor de iarna este unul extrem de stresant pentru multe persoane. Dezamagirile din viata, impreuna cu presiunea sociala de a fi fericit si vesel si de a intra in "spiritul sarbatorilor" pot amplifica starea de depresie.

Ce poti face: Inainte de toate, tine minte ca mancarea este un antidepresiv extrem de prost. Ca si in cazul alcoolului, efectele pozitive ale mancarii sunt de scurta durata si vin la pachet cu acumularea de kilograme in plus si nefericire. In perioadele de stres, incearca sa eviti mancarea si sa petreci mai mult timp cu persoanele care iti fac placere.

De asemenea, incearca sa iti faci sarbatorile de iarna asa cum vrei tu. Iesi din tiparele societatii in goana dupa consum. Nu te astepta sa primesti cadouri valoroase si petrece cat mai mult timp cu cei dragi, intr-o mediu placut si relaxant.
 

Stresul


Stresul nu este doar o emotie, este o combinatie de factori si multe alte sentimente si stari. Cumparaturile de Craciun, cadourile, pregatirea mesei de sarbatoare, intalnirile cu rudele si familia sunt factori care isi pun amprenta asupra psihicului si duc la tensiune in aceasta perioada.

Ce poti face: In aceasta perioada incearca sa nu ai asteptari mari. Opteaza pentru cumparaturile online, pentru a evita aglomeratia. Mergi doar la evenimentele si intalnirile care iti fac cu adevarat placere.

Renunta sa participi la toate petrecerile de Craciun de la serviciu, la intalnirile cu vechi cunostinte de care nu te mai leaga nimic sau vizitele la rudele cu care nu te intelegi.

Incearca sa te bucuri cu adevarat de sezonul sarbatorilor de iarna, alaturi de membrii familiei si prietenii care iti fac placere.
 

Fericirea


Nu doar sentimentele negative pot duce la mancatul emotional. In multe culturi, mancarea este folosita pentru celebrare si apreciere.

Ce poti face: Atunci cand esti fericit, totul pare posibil. Ai grija insa sa nu exagerezi cu mancatul in aceste momente. Atunci cand esti fericit incearca sa impartasesti acest sentiment cu familia, prietenii sau partenerul de viata.

Consuma mancare in moderatie si daruieste si celor mai putin favorizati de soarta din belsugul casei tale. Se stie ca cei mai fericiti oameni de pe pamanat sunt altruistii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea