Casa de Craciun

# brazi cu susul in jos #brazi

Brazi cu susul in jos! De ce sunt tot mai populari si ce reprezinta

Probabil si tu ai inceput sa observi tot mai des brazii atarnati cu susul in jos si te-ai intrebat de unde vine aceasta tendinta. Aceasta tendinta de impodobire a bradului de Craciun a prins tot mai multa popularietate in urma cu doi ani. De atunci a prins tot mai mult teren, iar in prezent ii putem vedea peste tot. Desi ai crede ca este o traditie noua, aceasta este, de fapt, veche de secole. In spatele acestei traditii se ascunde o explicatie religioasa, copacul cu susul in jos, reprezentant in trecut Sfanta Treime, datorita formei triunghiulare a brazilor si este o traditie care, in trecut, exista in tarile est-europene.  

Originea bradului de Craciun cu susul in jos

Simbolul bradului cu susul in jos se pare ca provine din secolul al VII-lea. Folclorul din jurul acestui subiect aduce in atentie un calugar benedict pe nume Boniface care, potrivit legendei, a vazut un grup de pagani care se inchinau unui stejar si, ca raspuns, a taiat copacul. In locul lui, insa, a crescut un brad. Boniface a taiat si acest brad si l-a intors cu capul in jos, folosindu-se de forma sa triunghiulara pentru a explica paganilor Sfanta Treime.

Se pare, insa, ca in sudul Poloniei tendinta a prosperat cu adevarat, ea avand la baza o traditie numita podlazniczek. Polonezii foloseau fructe, nuci si dulciuri infasurate in hartie stralucitoare, paie, panglici, conuri de pin vopsite in auriu pentru a decora un molid atarnat cu capul in jos de tavan, in centru camerei.

Brend Brunner explica in cartea sa Inventarea Craciunului ca, deseori, familiile mai sarace din secolul al XIX-lea isi atarnau copacii de Craciun de capriori, pentru simplu motiv ca in camerele lor mici nu exista spatiu suficient. De asemenea, Brunner spune ca putem considera ca tavanele tencuite sunt un motiv al disparitiei copacilor atarnati cu capul in jos. “Fara capriori, direct de tavan, in prezent putem atarna cel mult o coroana de crengi de brad sau un cadru de lemn cu lumanari”.

Cum este vazut in prezent bradul de Craciun cu susul in jos

In ultimii ani, acesti copaci cu fundul in sus au revenit, in special in mall-uri si magazine. Pe langa faptul ca sunt doar o alegere impersonala legata de design, ideea are beneficii importante. Fiind atasat de tavan se economiseste un spatiu considerabil in care se poate expune mai multa marfa. De asemenea, spanzurarea bradului de tava permite afisarea mai multor ornamente, toate fiind vizibile de la nivelul ochilor.

Daca si tu consideri ca un copac cu susul in jos ar arata mai bine in casa ta, oferindu-ti mai mult spatiu pe podea si, totodata, protejandu-l de atacul atat de legendar al pisicutei din casa, te poti inspira online dintr-o multime de idei de pomi de Craciun cu susul in jos.

 

Sursa foto: instagram.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea