Gradina de Craciun

#vasc #obiceiuri #traditii

Ce este de fapt vascul si care sunt traditiile care se invart in jurul acestuia

Traditia spune ca in fiecare an cu ocazia sarbatorilor de iarna sa iti impodobesti casa cu vasc. Sarutul sub vasc, in noaptea dintre ani, a devenit deja o obisnuinta pentru cei care isi doresc sa aiba parte de dragoste si armonie, iar ramurile de vasc se prind la tocul usii sau se pun in vaze pentru belsug si prosperitate. Putini stiu insa ce este de fapt vascul si cum au inceput aceste traditii care se invart in jurul crengutei de aur, asa cum mai este el numit.

Vascul este o planta erbacee semiparazita care creste pe tulpinile altor plante, in special pe copaci. Vascul creste sub forma unei tufe cu multe ramuri, frunzele sunt sticloase, au forma unor boabe, la inceput sunt vezi apoi devin albe.

In mitologiile care au luat nastere in Europa, vascul a fost considerat o planta cu o puternica incarcatura magica, dar si un simbol al curateniei spirituale, armoniei si liberatatii.

Vascul si traditiile care se invart in jurul lui

Originea obiceiului sarutului sub vasc in noaptea dintre ani nu este cunoscuta cu certitudine, dar una dintre primele mentiuni apare in careta lui Washington Irving publicata in 1820. Astazi, vascul este simbolul dragostei, fertilitatii si vitalitatii. Obiceiul a devenit in ziua de astazi foarte popular si la noi, astfel cei care saruta o persoana aflata sub vasc in noaptea dintre ani, va avea un an plin de noroc. Mai mult, semnificatia acestui obicei a cunoscut de-a lungul timpului si alte interpretari.

In traditia populara romanesca, vascul asigura indragostitilor fericire, iar cei care isi doresc sa se casatoreasca vor face marele pas in anul care vine, daca nu rateaza sarutul de sub vasc de la miezul noptii de Anul Nou.

Tot in traditia populara romaneasca fetele nemaritate obisnuiau sa tina vasc sfintit sub perna pentru a-si vedea viitorul sot in vis.

O alta superstitie legata de vasc spunea ca fetele care refuza sarutul sub vasc vor avea ghinion in anul urmator.

Se credea, de asemenea, ca focul rezultat in urma arderii vascului prezice viitorul casniciei. Daca flacarile ardeau linistit casnicia avea sa fie una fericita, in timp ce flacarile mari si explozive anuntau anumite probleme in familie.

Vascul era considerat un simbol al dragostei si prieteniei si in mitologia scandinava de unde unii considera ca provine, de fapt, traditia sarutului sub vasc.

In perioada medievala oamenii credeau ca vascul are puteri magice aducatoare de noroc intregii familii in luna decembrie si alunga spiritele rele din jurul casei. Odata ce trecea Craciunul, vascul era folosit in ceremonii in cadrul carora era ars.

Exista si o serie de legende negre legate de vasc. In mitologia nordica, vascul a fost elementul central al unei povesti cu final tragic. Zeul Balder a fost ucis de fratele sau orb Hoor cu o arma facuta din crengi de vasc, o planta careia mama lor nu i-a acordat nicio insemnatate atunci cand le-a cerut tututor vietatilor padurii sa nu ii faca niciun rau fiului sau, zeul Balder.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului