Retete de Craciun

#cozonac craciun #retete craciun #kulich #retete cozonac #cozonac #kozunak #panettone

3 cozonaci ideali pentru masa de Craciun

A mai ramas putin pana la Craciun, iar gospodinele si-au pregatit deja lista cu preparatele pe care urmeaza sa le gateasca. Daca inca nu stii ce cozonac sa prepari, iti prezentam trei retete geniale, pe care trebuie sa le incerci.

Kozunak – cozonac bulgaresc

Sursa foto: bulgarian-recipes.com

Ingrediente:

  • 75g drojdie
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite sare
  • 1 ou batut
  • 320ml lapte cald
  • o cana cu stafide
  • 3/4 ceasca rom
  • 2 lamai
  • 2,5 kg faina
  • 120g unt
  • 120 ml ulei
  • 470ml lapte
  • 400g zahar
  • 11 oua
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 ceasca migdale pisate

Cum se prepara:

Intr-un caston amesteca primele cinci ingrediente, pentru a obtine o maia. Acopera apoi maiaua si las-o sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, intr-un castron incapator adauga stafidele si toarna romul peste acestea. Lasa-le sa se hidrateze foarte bine (poti face asta cu o seara inainte de a prepara cozonacul).

Rade coaja de la cele doua lamai si stoarce sucul.

Cerne faina intr-un caston incapator.

Intr-o oala pune untul taiat cubulete si lasa-l la topit la foc mic. Adauga apoi uleiul peste acesta.

Intr-o alta oala adauga laptele, zaharul si sarea si incalzeste-le, amestecand constant pana cand zaharul se topeste complet. Nu lasa insa laptele sa fiarba.

Separa albusurile de galbenusuri, de la patru oua. Galbenusurile se pastreaza intr-un caston, la rece. Peste cele patru albusuri adauga restul oualor.

Maiaua crescuta se pune peste faina cernuta. Se incorporeaza treptat laptele in aluat, amestecand foarte bine. Adauga apoi, pe rand, ouale batute, sucul de lamaie si esenta de vanilie, untul topit si stafidele.

Se framanta totul foarte bine pana se obtine un aluat omogen. Acopera vasul cu un prosop curat si tine-l la cald timp de doua – trei ore.

Preincalzeste cuptorul la 200oC si imparte aluatul in 8 parti egale. Imparte apoi fiecare bucata de aluat in 3 parti egale, intinde-le in fasii si se impleteste-le. Daca doresti, poti adauga stafide intre cele trei fasii de cozonac, in timp ce impletesti aluatul. Unge cozoancul cu galbenusul de ou pastrat si presara pe deasupra migdalele.

Coace cozonacul timp de 30 de minute, pana devine galben maroniu.

Sursa foto principala: oliviascuisine.com

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-craciun

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.