Retete de Craciun

#reteta friptura de curcan #friptura curcan

3 retete de curcan perfecte pentru zile de sarbatoare

Pentru ca sarbatorile bat la usa si friptura nu poate lipsi de pe masa, am pregatit pentru tine 3 retete delicioase cu curcan. Uimeste-i pe cei dragi cu oricare dintre ele!

Curcan glazurat cu para prajita

Ingrediente:

  • 1 ceapa tocata
  • 3 pere coapte si feliate
  • 4 crengute de rozmarin
  • 4 crengute de salvie
  • 1 curcan
  • 1/2 cana unt topit
  • 3 linguri sos Worcestershire
  • 2 lingurite sos de soia
  • 1/4 cana faina
  • supa de pui.

Mod de preparare:

Preincalziti la 200 grade Celsius. Intr-o tava puneti ceapa, doua treimi din pere si 2 crengute de rozmarin. Puneti curcanul deasupra tava, ungeti-l cu ulei si condimentati-l in interior si in exterior, umpleti-l cu salvie, perele ramase si cele 2 crengute de rozmarin ramas, adaugati 4 cani de apa si tineti-l in cuptor 2 ore. Amestecati untul, sosul Worcestershire, sosul de soia si 1 lingurita de piper si ungeti cu jumatate din amestec curcanul. Daca lichidul din tava s-a evaporat, adaugati inca 2 cani de apa si dati la cuptor pentru alte 30 de minute sau chiar o ora pana se rumeneste frumos. Transferati curcanul pe un platou si lasati-l sa stea 20 de minute. Indepartati crengutele din sosul din tigaie, puneti legumele si 3 linguri din sos intr-un blender cu un pic din supa de pui si mixati pana la obtinerea unui piure uniform. Intr-o tigaie puneti restul de sos din tava cu faina si tineti pe foc amestecand continuu, timp de 2 minute. Adaugati apoi piureul. Reduceti focul si fierbeti 5 - 10 minute.

Curcan cu cimbru si struguri

Ingrediente:

  • 1 curcan
  • 4 cepe taiate marunt
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 3 linguri unt topit sau ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 2 morcovi mari taiati in bucati
  • 2 frunze de telina taiate in bucati
  • 3/4 cana supa de pui
  • struguri rosii de sampanie. 

Pentru sos:

  • 1 cana vin alb
  • 2 cani supa de pui
  • 4 lingurite unt
  • 1/3 cana faina
  • 4 crengute cimbru
  • sare
  • piper.

Mod de preparare:

Curcanul se umple cu jumatate din ceapa si cimbru. Incalziti cuptorul la 220 grade Celsius. Se unge curcanul cu unt sau ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Punem intr-o tava morcovii, telina, ceapa si cimbru si asezam curcanul deasupra. Tinem la cuptor 2 1/2 - 3 ore. Transferam curcanul pe platou, il acoperim cu folie si il lasam sa se odihneaca 25 de minute.

Indepartati din tava cimbrul si strecurati sosul pe care il puneti intr-o ceasca mare. Puneti tava pe foc mediu, adaugati vinul si gatiti razuind partile rumenite de pe tava, timp de 1 minut. Turnati vinul si completati cu supa. Topiti apoi untul intr-o cratita mare la foc mediu. Presarati faina desupra si rumeniti-o 4 - 5 minute, apoi adaugati sosul cu vin si aduceti la fierbere. Puneti crengutele de cimbru, reduceti focul si mai fierbeti 8 minute. Se strecoasa inainte de servire.

Curcan cu ierburi aromate

Ingrediente:

  • 1 curcan,
  • 4 cepe taiate marunt
  • 8 crengi de salvie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare
  • 2 morcovi mari taiati bucati
  • 2 frunze de telina taiate bucati
  • 2 frunze de dafin
  • 3/4 cana supa de pui.

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 220 grade Celsius. Umpleti curcanul cu jumatate din ceapa si 6 crengute de salvie. Frecati-l cu ulei si condimentati-l. Puneti in tava de copt morcovii, telina, frunzele de dafin, ceapa ramasa si curcanul deasupra. Dati la cuptor pentru 2 1/2 - 3 ore pana se rumeneste curcanul. Transferati curcanul pe un platou si acoperiti-l cu folie pentru 25 de minute. Taiati-l apoi, asezati si legumele langa el si garnisiti-l dupa dorinta.

Surse foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea