Retete de Craciun

#cozonac fara framantare #retete cozonac #cozonac #cozonac craciun

Cozonac fara framantare! Cea mai simpla reteta de cozonac pe care oricine o poate incerca

Daca prepararea cozonacilor te speria tocmai din cauza ca acestia trebuie framantati foarte mult, iar efortul ti se pare prea mare, poti incerca sa prepari o reteta simpla de cozonac fara framantare.

Ingrediente pentru cozonacul fara framantare

Pentru aluat:

  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 700 g faina 000
  • 275 g apa
  • 100 g unt cu min. 80% grasime
  • 100 g lapte
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • 50 g zahar tos
  • vanilie
  • un praf de sare
  • coaja de la o lamaie

Pentru decor:

  • 1 galbenus
  • 3 linguri de lapte
  • zahar granulat mare pentru decor

Cum se prepara cozonacul fara framantare

Primul pas pe care trebuie sa-l faci cu o seara inainte de a prepara cozonacul este sa prepari maiaua. Pentru aceasta amesteca 275 de grame din cantitatea de faina cu apa. Lasa maiaua la dospit, intr-o incapere calduroasa, timp de 10-12 ore. Acopera vasul cu folie de plastic.

A doua zi, amesteca laptele caldut cu drojdia si zaharul tos si lasa-le la odihnit timp de 15-20 de minute.

In bolul cu maiaua se adauga untul topit, si racit, si galbenusurile de oua, batute usor cu furculita. La final adauga si amestecul de lapte si zahar. Amesteca totul foarte bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul. Adauga apoi zaharul pudra, vanilia si coaja de lamaie. La final adauga faina amestecata cu sarea si omogenizeaza compozitia.

Acopera vasul in care ai framantat aluatul cu un prosop sau cu o folie de plastic si lasa-l la dospit timp de 45-60 de minute.

Se rastoarna aluatul pe masa si se imparte in patru parti egale. Fiecare parte se ruleaza, apoi se impletesc cate doua rulouri pentru a obtine doi cozonaci.

Sfat: Daca doresti, inainte de a rula foile de cozonaci, poti adauga crema de cacao, muca sau rahat, ori orice alta umplutura doresti.

Se adauga cozonacul in forma speciala pentru acesta si se acopera cu o foaie de hartie umeda. Se lasa la dospit pana cand isi mareste considerabil volumul (aproximativ o ora).

Intre timp se amesteca galbenusul cu laptele pana la omogenizare. Cu ajutorul compozitiei obtinute se ung cozonacii foarte bine. Presara apoi zahar tos pe acestia.

Coace cozonacii la cuptorul incins la 200oC pana cand sunt frumos rumeniti.

Sursa foto: retetecalamama.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea