Retete de Craciun

#preparare cozonac #reteta cozonac #craciun #cozonac

Cozonac umplut de sarbatoare cu nuci crocante, scaldate in rom

Vrei sa prepari un cozonac delicios pentru masa de Craciun? Avem reteta perfecta pentru tine. Iti garantam ca este cel mai bun cozonac pe care l-ai gustat vreodata.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina alba, de calitate
  • 500 ml lapte
  • esenta de rom si vanilie
  • 200 g unt, plus 30 g pentru uns tavile
  • 3 linguri coaja de lamaie si portocala
  • 8 galbenusuri, la temperatura camerei
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 300 g zahar
  • 50 g drojdie
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Pentru umplutura:

  • 8 albusuri batute spuma
  • 300 g zahar
  • 250 g miez de nuca copt, macinat
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom

Cum se prepara:

Intr-o cana cu lapte cald se pune drojdia si 3 linguri de faina. Se amesteca bine pana la omogenizare si se lasa intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, galbenusurile se bat spuma impreuna cu zaharul si sarea. Se adauga apoi uleiul, esentele si coaja de portocale si de lamanie. Dupa omogenzare se adauga 100 g de unt topit si racit, astfel incat sa nu inchege galbenusurile.

Cand maiaua si-a dublat volumul se adauga peste galbenusuri, impreuna cu putin lapte. Se amesteca bine pana la omogenizare, apoi se aduga cate putin lapte pana cand tot lichidul este incorporat. La final se incorporeaza treptat faina pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt topit. In aceasta etapa untul poate fi mai cald pentru a mentine caldura aluatului.

Aluatul se pune intr-un vas si se acopera cu folie alimentara. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Adica, aproximativ 50-60 de minute.  

Se aprinde cuptrorul si se preincalzeste la 180 de grade Celsius. Intre timp, se pregateste umplutura.  Bate albusurile spuma cu un praf de sare. Adauga zaharul si amesteca pana obtii o bezea tare. La final adauga cacaoa si nuca inmuiata in esenta de rom. Omogenizeaza totul cu o lingura.

Imparte aluatul in patru parti egale. Intinde foile omogen si intinde peste acestea umplutura, apoi ruleaza. Apoi, cand ai format doua rulouri se pun unul peste altul in forma de cruce rulandu-se inspre capat pana obtii o impletitura. Se adauga cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt si se lasa la dospit timp de 20-30 de minute. Se unge apoi cu un amestec de galbenus si putin lapte si se presara zahar pe deasupra.

Cand isi dubleaza volumul se adauga in cuptor pentru 45-50 de minute. Cand sunt gata, trebuie sa treaca testul scobitorii.  

Sursa foto: oetker.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului