Retete de Craciun

#cozonac de Craciun #retete de craciun #craciun #cozonac

Cozonacul copilariei! Cum sa faci cozonac de Craciun, la fel de bun precum cel al bunicii

Cozonacul este un preparat traditional ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Desi este mult mai simplu sa-i cumperi din comert, cei preparati in casa sunt mult mai gustosi si mai sanatosi. Ai nevoie insa de rabdare pentru a-i prepara.

Ingrediente pentru cozonacul de Craciun

Pentru aluat

  • 4 galbenusuri
  • 1/2 litru de lapte
  • 1 kg de faina
  • 300 grame zahar
  • 75 grame drojdie proaspata
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 100 grame stafide
  • 1 fiola esenta de rom

Pentru umplutura

  • 150 grame nuci tocate marunt
  • 8 linguri cacao
  • zahar pudra, dupa gust
  • 50 grame stafide tocate
  • coaja de la o portocala
  • 2 plicuri zahar vanilat

Cum se prepara cozonacul de Craciun

Cerne faina si adaug-o intr-un castron incapator. Daca ai un mixer rezistent, poti framanta aluatul in acesta. In caz contrar, va trebui sa-l framanti de mana.

Separat, intr-un caston de mici dimensiuni adauga stafidele si toarna peste acestea esenta de rom. Amesteca-le bine si lasa-le sa absoarba romul.

Intr-o oala pune laptele la incalzit impreuna cu sarea si zaharul. Amesteca bine pana cand zaharul se topeste.

Intr-o alta oala, pune untul la topit, la foc mic. Cand s-a topit stinge focul.

Intr-un castron mic, adauga drojdia, impreuna cu o lingurita de zahar. Peste acesta adauga treptat 2 linguri de lapte si amesteca bine pana obtii o compozitie omogena. Adauga apoi cate putina faina panteu a obtine o maia. Adauga maiaua intr-un crater format cu ajutorul mainii in faina din castron. Acoper-o cu putina faina si las-o la dospit pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, intr-o farfurie adanca, bate bine galbenusurile si adauga peste acestea esenta de vanilie, coaja de lamaie si cea de portocala. Amesteca bine pana obtii o compozitie omogena.

Cand maiaua isi dubleaza volumul te poti apuca de framantat. Incepe prin a incorpora treptat laptele, framantand foarte bine pana obtii un aluat omogen. Adauga apoi mixul de ou, in doua sau trei etape, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga treptat uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine.

Acopera apoi vasul in care ai framatat aluatul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.

Cat timp cozonacul se dospeste prepara umplutura, amestecand intr-un castron nucile, cacaoa, stafidele, coaja de portocale si zaharul vanilat. Adauga apoi zahar pudra dupa gust.

Imparte aluatul in patru parti egale. Din aceasta cantitate vei obtine doi cozonaci.

Intinde o foaie de cozonac, unge-o cu compozitia de nuca si ruleaza. Procedeaza la fel cu cea de-a doua foaie. Asaza rulourile in cruce unul peste altul si apoi rasuceste-le. Asaza cozonacul obtinut in tava speciala de cozonac, tapetata cu hartie de copt.

Repeta procedeul cu cel de-al doilea cozonac. Lasa apoi cozonacii la dospit intr-un loc calduros.

Cand au crescut suficient, inteapa cozonacii cu ajutorul unei scobitori, din loc in loc, apoi unge-i cu galbenus de ou si presara zahar pe deasupra. Coace cozonacii in cuptorul preincalzit la 180oC, timp de 45 de minute, la foc mediu.

Sursa foto: preparatedevis.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea