Retete de Craciun

#cozonav evreiesc #challah #cozonac craciun #retete craciun #retete cozonac

Cum sa prepari Challah, cozonacul in stil evreiesc

Nu exista sarbatoare evreiasca fara Challah, o paine traditionala preparata din faina si drojdie, dar imbogatita cu oua. De Challah se leaga multe simboluri religioase si mult folclor. De obicei, Challah este painea impletita care este mancata la ocazii speciale cum este Sabat sau alte sarbatori importante evreiesti.

Oricine poate prepara aceasta paine delicioasa, densa si satioasa, imbogatita cu oua si decorata cu seminte de susan. Painea este perfecta la cina, pentru a prepara sendvisuri sau pentru French toast. Gustul bogat, moale si usor dulce ii face pe multi sa gaseasca asemanari intre Challah si celebrele briose frantuzesti, doar ca painea evreiasca este preparata cu ulei si nu cu unt.

Challah se poate face in diverse forme si marimi, fiecare avand o semnificatie anume. Painile impletite, in trei, patru sau sase se prepara cel mai des si pentru ca arata precum niste maini care sunt strans legate intre ele, simbolizeaza dragostea. Cele impletite in trei sunt simbolul adevarului, pacii si dreptatii. Painile care au forma rotunda, unde nu exista nici inceput si nici sfarsit, sunt simbolul continuitatii.

Primele mentionari despre aceasta paine apar in secolul 15, iar denumirea se pare ca a aparut prima data in Austria. Challah a devenit painea traditionala evreiasca in Germania, Austria si Bohemia si s-a raspandit apoi in Polonia, Europa de Est si Rusia odata cu migratia evreilor in est. Gospodinele framantau aluatul joi si il lasau sa creasca peste noapte, iar vineri se trezeau devreme si coceau delicioasa paine. De obicei, acestea coceau painea pentru toata saptamana.

In cazul in care anul acestea de Sarbatori, vrei sa incerci un altfel de cozonac, Challah poate fi o alegere inspirata. Iata cum se prepara!

Ingrediente

  • 2 ΒΌ lingurita drojdie instant (1 plic)
  • 180 ml apa fierbinte (aproximativ la 100 de grade Celsius)
  • 32 grame de zahar (poti pune mai mult, daca vrei sa iasa dulce)
  • 1 ou mare si 3 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns cozonacul deasupra
  • 60 ml ulei vegetal
  • 85 grame de miere
  • 480 de grame de faina

Mod de preparare

Prima data, dizolva drojdia instant in apa calda si 1 lingura de zahar, amesteca bine. Dupa aceea, lasa drojdia sta stea aproximativ 10 minute.

Pune apoi 1 ou intreg si 3 galbenusuri, uleiul, zaharul care a ramas si mierea peste drojdia dizolvata si amesteca pentru ca toate ingredientele sa se incorporeze foarte bine. Adauga apoi faina putin cate putin si un praf de sare si continua sa amesteci pana cand vei obtine o bila de aluat. Framanta aluatul pentru a se omogeniza, in jur de 5-10 minute. Mai adauga faina daca este necesar.

Pune aluatul framantat intr-un castron curat si cald si acopera-l cu folie de plastic. Lasa aluatul la crescut pana cand isi dubleaza volumul, in jur de doua ore.

Intr-o tava pune hartie de copt. Imparte aluatul in trei, fa trei rulouri si impleteste-le, apoi asaza cozonacul in tava. Acopera tava cu folie de plastic si mai lasa aluatul sa creasca inca 45 de minute, pana cand capata un aspect pufos.

Oul care a ramas unge apoi cozonacul deasupra. Pune-l la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Sursa foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea