Retete de Craciun

Cum sa prepari paine de casa pentru masa de Craciun

Nicio masa de Craciun nu este completa fara o paine de casa proaspat scoasa din cuptor. Cu siguranta iti va aduce aminte de copilari, cand in dimineata de Craciun bunica scotea din cuptor cea mai parfumata si mai gustoasa paine pe care o punea pe masa, alaturi de preparatele traditionale. Iata cum poti prepara acasa o paine delicioasa!

 

Ingrediente:

  • 1 kg faina (poti folosi si un amestec de faina clasica si faina integrala in proportii egale);
  • 25 g drojdie proaspata;
  • 550 ml apa;
  • 2 lingurite sare;
  • 1 lingurita zahar;
  • 60 ml ulei de masline

Cum se prepara

Mai intai trebuie sa prepari maiaua. Sfarama drojdia intr-un csatron si adauga zaharul peste aceasta. Pune apoi 50 de ml de apa calduta si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga apoi o lingura de faina si continua sa amesteci.

Intr-un castron incapator adauga faina si fa in mijlocul acesteia un mic crater. Toarna maiaua acoli si acopera cu putina faina. Lasa sa creasca pana cand isi tripleaza volumul.

Adauga apoi uleiul si sarea si incepe sa framainti aluatul adaugand treptat cate putina apa claduta.   Aluatul se framanta de la margini spre interior, ca sa poata ingloba aer. Cand obtii o coco omogena, scoate-o pe masa si framant-o bine pentru a elibera glutenul din grau. Acesta va da textura si gustul necesar painii. Dupa ce l-au framantat timp de cinci minute, adauga aluatul in forma de paine si acopera forma cu prosop de bucatarie. Daca folosesti forme precum cele de cozonac imparte aluatul in doua.

Lasa painea la dopsit intr-un loc calduros, timp de cel putin 30 de minute. Coace apoi painea in cuptorul incins la 180oC timp de 40-50 de minute, sau pana cand este bine facuta.

Cand painea este gata se scoate pe un prosop de bumbac si se inveleste bine in acesta. Astfel coaja nu se va intari prea tare, devenind perfecta pentru a fi consumata. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare