Ingrediente:
- 1 kg faina (poti folosi si un amestec de faina clasica si faina integrala in proportii egale);
- 25 g drojdie proaspata;
- 550 ml apa;
- 2 lingurite sare;
- 1 lingurita zahar;
- 60 ml ulei de masline
Cum se prepara
Mai intai trebuie sa prepari maiaua. Sfarama drojdia intr-un csatron si adauga zaharul peste aceasta. Pune apoi 50 de ml de apa calduta si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga apoi o lingura de faina si continua sa amesteci.
Intr-un castron incapator adauga faina si fa in mijlocul acesteia un mic crater. Toarna maiaua acoli si acopera cu putina faina. Lasa sa creasca pana cand isi tripleaza volumul.
Adauga apoi uleiul si sarea si incepe sa framainti aluatul adaugand treptat cate putina apa claduta. Aluatul se framanta de la margini spre interior, ca sa poata ingloba aer. Cand obtii o coco omogena, scoate-o pe masa si framant-o bine pentru a elibera glutenul din grau. Acesta va da textura si gustul necesar painii. Dupa ce l-au framantat timp de cinci minute, adauga aluatul in forma de paine si acopera forma cu prosop de bucatarie. Daca folosesti forme precum cele de cozonac imparte aluatul in doua.
Lasa painea la dopsit intr-un loc calduros, timp de cel putin 30 de minute. Coace apoi painea in cuptorul incins la 180oC timp de 40-50 de minute, sau pana cand este bine facuta.
Cand painea este gata se scoate pe un prosop de bumbac si se inveleste bine in acesta. Astfel coaja nu se va intari prea tare, devenind perfecta pentru a fi consumata.