Retete de Craciun

#cozonac stillen #cozonac german #preparare cozonac #retete craciun #retete cozonac #stollen

Cum sa prepari Stollen, cozonacul in stil german

Stollen este cozonacul in stil german pe care il vei adora de prima data cand vei gusta din deliciosul desert traditional de Craciun. Dulce, aromat, bogat in fructe si nuci, Stollen este un motiv in plus sa iti doresti ca Sarbatorile sa vina mai repede. Spre deosebire de alte tipuri de aluat, Stollen este cu atat mai bun cu cat se invecheste putin. Atunci cand prepari pentru prima data Stollen nu te ingrijora ca aluatul nu creste. Datorita cantitatii mari de grasime, nuci si fructe acest aluat nu creste, insa va fi deosebit de fraged si gustos.

Cozonacul nemtesc poate fi mancat si dupa patru saptamani, de cand a fost preparat, te va uimi cu aromele sale si mai puternice, dar la fel de bine il poti savura si imediat ce l-ai scos din cuptor.

Iata cum poti sa prepara un Stollen dupa retelele traditionale nemtesti.

Ingrediente

  • 300 grame de stafide
  • 3 linguri rom
  • 540 de grame de faina
  • 100 grame zahar
  • 340 de grame unt nesarat
  • 50 grame coaja de lamaie confiata
  • 50 de grame de coaja de portocala confiata
  • 150 de grame de faina de migdale
  • 30 de grame martipan
  • ½ lingurita sare
  • 1 lamaie
  • ½ lingurita nucsoara macinata
  • 125 ml lapte
  • 3 linguri de drojdie uscata
  • 115 grame unt nesarat, topit
  • 70 de grame zahar

Mod de preparare

Cu o zi inainte de a prepara cozonacul, pune stafidele in rom si lasa-le sa se infuzeze peste noapte.

In ziua urmatoare, incalzeste laptele, apoi amesteca laptele cu drojdia pana cand aceasta se dizolva. Adauga punti zahar si 3 linguri de faina. Acopera si lasa amestecul sa stea 20 de minute.

Adauga faina, nucsoara, coaja de lamaie, zaharul, unt nesarat, faina de migdale si martipanul si framanta pana cand se formeaza aluatul. Acum adauga si coaja de lamaie confiata, coaja de portocala si stafidele, in aluat. Acopera aluatul si lasa-l sa creasca 1 ora.

Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Mai framanta o data aluatul. Pune hartie de copt intr-o tava, pune aluatul si formeaza din acesta un oval. Poti face un Stollen mare sau doua mai mici. Ruleaza bucata de aluat din ambele parti ale ovalului, ale carui margini se vor intalni deasupra cozonacului si aplatizeaza cu mainile.

Pune Stollenul la copt pentru 45-50 de minute. Scoate cozonacul din cuptor si unge-l cu unt topit. Presara zahar peste Stollen si 2/3 din zaharul pudra pregatit pentru decor. Lasa-l sa se raceasca complet. Presara restul de zahar pudra. Zaharul si zaharul pudra il vor mentine bun mai mult timp. Stollenul se poate rupe usor, asadar ai grija atunci cand il transferi din tava pe platou.

Inveleste Stollenul in hartie pergament, pune o folie de aluminiu deasupra si lasa-l intr-un loc racoros. Aceasta isi va mentine prospetimea pana la 4 saptamani. Aromele se vor infunza in Stollen si acesta va fi din ce in ce mai delicios.

Sursa foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea