Retete de Craciun

#cum cumperi sorici #alegere sorici #sorici

Cumperi sorici? La ce trebuie sa fii atent pentru a-l alege pe cel mai bun

Perioada Craciunului este momentul in care soriciul de porc este nelipsit de pe mesele romanilor. Este unul dintre cele mai cumparate produse in aceasta perioada a anului.

 

Cu toate acestea, putini stiu cum sa recunoasca si cum sa cumpere un sorici de calitate.

Cand cumperi sorici din supermarket, este dificil sa gasesti unul care se apropie de calitatea si gustul celui natural. Daca vrei sorici natural, preparat in mod traditional, trebuie sa mergi la micii producatori, insa pretul este pe masura.

In comert, in macelarii si supermarketuri, preturile pentru un kilogram de sorici pornesc de la 30 de lei si pot ajunge pana la 80 de lei. Insa, acest sorici trece prin numeroase procese industriale si este pus in acid lactic ca sa se fragezeasca.

Cum se obtine gustul traditional al soriciului

Pentru ca soriciul sa aiba un gust traditional acesta trabuie parlit, apoi porcul este spalat cu apa calda si frecat bine cu sare. In acest fel soriciul ramane curat, este fraged si gustos.

“Un sorici real este cel parlit cu foc de paie sau cu foc de lemn. Acest lucru se intampla in mod normal doar in fermele mici sau gospodarii. Se mai practica extrudarea soriciului ceea ce este cu totul si cu totul alta metoda care face ca soriciul sa fie mai pufos, ii creste volumul”, a declarat Ioan Ladosi, presedintele asociatiei crescatorilor de porci, la Kanal D.

Cum poti obtine un sorici gustos acasa

Daca ai cumparat soriciul din comert si nu are gustul pe care-l stii, poti urma cativa pasi simpli pentru a te bucura cu adevarat de acest preparat.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-l speli bine sub un jet de apa rece, apoi sa-l tapetezi cu servetele de hartie pentru a absorbi excesul de apa. La urma se parleste soriciul la flacara aragazului.

Cand s-a parlit bine, cu ajutorul unui cutit nu foarte ascutit se rade suprafata acestuia. Se adauga apa fierbinte pentru a inmuia stratul superior, si se rade in continuare pana devine curat. Se freaca apoi, foarte bine cu sare si se asaza intr-un borcan.

Ulterior, peste sorici se toarna o saramura. Pentru a realizata saramura pentru un borcan de 800 ml, adauga pe foc un litru de apa, 4-5 linguri de sare si 4-5 catei de usturoi taiati in jumatati. Dupa ce da in clocot se stinge focul si se lasa sa stea doua minute. Se indeparteaza apoi usturoiul si toarna peste borcan, avand grija sa acopere in totalitate soriciul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea