Ingrediente pentru lebar
- 1 kg de ficat de porc
- 1 kg de gusa de porc
- 1 inima de porc
- 2 rinichi de porc
- 2 metri de mate groase de porc
- 2 cepe
- 4 foi de dafin
- 1 crenguta de cimbru
- 2 lingurite piper boabe
- 2 boabe ienibahar
- sare
- piper
Cum se prepara lebarul
Pune la fiert in apa, ficatul si indeparteaza spuma care se ridica la uprafata in timp ce fierbe. Cand este bine fiert, scoate ficatul pe o farfurie si lasa-l sa se raceasca.
Separat, pune la fiert inima, rinichii si gusa, impreuna cu o ceapa taiata pe jumatate, o lingurita de piper boabe si doua foi de dafin. Cand sunt bine fierte scoate-le pe o farfurie. Gusa se va fierbe prima, asadar ai grija sa o scoti din timp.
Cand organele si carnea s-au racit, taie-le cubulete si trece-le prin masina de tocat. Amestecaapoi bine compozitia pana obtii o pasta consistenta. Asezoneaza dupa gust cu sare, boia iute, cinbru macinat si adauga putina zeama in care au fiert carnurile, pana obtii o compozitie de consistenta celei pentru carnati.
Spala bine matele in apa calda cu otet si taie-le in patru bucati egale. Umple-le cu amestecul preparat mai sus si leaga-le bine la capete. Cu ajutorul unei scobitori inteapa matul din loc in loc pentru a nu plesni in timpul fierberii.
Pune-i apoi la fiert in apa cu sare, doua foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o ceapa taiata pe jumatate si odoua boabe de ienibahar. Lasa-i sa fiarba timp de 30 de minute.
Cand sunt gata se scot pe o tava si se pune peste acestia un tocator de lemn. Peste tocator adauga o greutate pentru a-i presa si lasa-i asa pana a doua zi dimineata.
Cum se serveste lebarul
Serveste lebarul alaturi de o salata de muraturi sau cu putin mustar, la micul dejun, sau ca aperitiv.
Sursa foto: unica.ro