Retete de Craciun

# cozonac in stil mexican #retete cozonac #cozonac

Rosca de Reyes, cozonacul in stil mexican de care te vei indragosti

Rosca de Reyes sau Painea celor Trei Magi este cozonacul traditional mexican. Aluatul care se prepara pentru aceasta paine festiva este destul de simplu, dar impreuna cu esentele de vanilie si migdale, plus coaja proaspata de portocala, dau cozonacului o aroma speciala de citrice pe care o vei savura cu placere, de Craciun.

Ingrediente

  • 120 ml apa calda
  • 1 pachet de drojdie uscata
  • 400 grame de faina
  • 160 ml lapte
  • 6 linguri unt nesarat
  • 1 lingurita sare
  • 2 oua
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • ½ lingurita esenta de migdale
  • Coaja rasa de la o portoclaa

Umplutra

  • 2 linguri unt nesarat
  • 2 linguri zahar
  • ½ lingurita scortisoara macinata
  • 50 de grame de alume sau nuci tocate
  • 100 grame mix de fructe uscate

Pentru glazura

  • 100 grame zahar pudra
  • ¼ lingurita esenta de vanilie
  • Lapte

Pentru ornat

  • 1 ou
  • Cirese confiate

Mod de preparare

Intr-un bol, pune apa calduta si presara drojdia uscata. Amesteca pana cand drojdia se dizolva.

Pune 70 de grame de faina si acopera vasul cu folie de plastic, apoi pune-l intr-un loc cald.

Intre timp, incalzeste laptele si 6 linguri de unt intr-o cratita cu 70 de grame de zahar si sare. Lasa amestecul sa se raceasca.

Intr-un vas de mixer pune laptele si amestecul cu unt, impreuna cu 136 de grame de faina, 2 oua si amestecu de drojdie, esenta de vanilie si migdale si coaja de portocala.

Amesteca la viteza mica timp de 30 de secunde, apoi inca 3 minute la viteza mare. Aluatul trebuie sa fie lipicios.

Pune apoi restul de faina, pana cand aluatul capata o consistenta moderata. Framanta aluatul pe o suprafata pe care ai presarat faina, pentru 8-10 minute pana cand devine moale si elastic. Pune-l intr-un castron, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l sa cresca 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.

Pune aluatul pe suprafata de lucru si ruleaza-l nu inainte de a pune umplutura.

Intinde aluatul pe blatul de lucru si unge-l cu 2 linguri de unt topit.

Amesteca 2 linguri de zahar si scortisoara, pune nuci si mixul de fructe. Presara acest amestec peste aluat. Incepe dintr-un capat si ruleaza usor aluatul. Uneste capetele pentru a forma o coronita si asaza-o intr-o tava cu hartie de copt. Preseaza usor coronita de aluat. Cu varful unui cutit ascutit fa cateva taieturi din loc in loc, pe marginea coronitei. Acopera cu folie de plastic si lasa-l sa creasca pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ 30-40 de minute.

Unge aluatul cu ou batut si pune cozonacul la copt, la 190 de grade Celsius. Lasa-l la copt pentru 25-30 de minute sau pana cand capata o culoare aurie.

Prepara grazura.

Intr-un castron, amesteca toate ingredientele pentru glazura pentru a se omogeniza. Adauga lapte in functie de consistenta pe care doresti sa o aiba glazura. Toarna peste cozonac si decoreaza cu cirese confiate si coaja de portocala.

Sursa foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea