Retete de Craciun

# sarmale catalin scarlatescu #sarmale craciun #reteta sarmale #sarmale

Sarmale de Craciun dupa reteta lui Catalin Scarlatescu

Sarmalele sunt "vedetele" oricarei mese de Craciun, insa parca savoarea lor nu mai e aceeasi, dat fiind faptul ca le preparam si in alte momente din an. Daca vrei ca acum, de Sarbatori, sa iti surprinzi familia, poti folosi reteta de sarmale a lui Catalin Scarlatescu, unul dintre cei mai cunoscuti chefi bucatari din Romania.

Cum prepari sarmale care ti se topesc in gura

Ai nevoie, evident, de varza murata pentru a le impaturi. Compozitia pentru sarmale a la Chef Scarlatescu este urmatoarea: 4 kg carne tocata de porc, 500 gr orez, 2 kg ceapa, 40 gr piper, 11 g sare/kg de carne, cimbru, afumatura, bulion, foi de dafin. Cantitatile se pot adapta proportional, in functie de cat de multe sarmale doriti sa faceti.

Mod de preparare sarmale Catalin Scarlatescu

Ceapa se toaca marunt, se caleste pana devine aurie. Cand se raceste,  se amesteca ceapa, carnea tocata, orezul spalat bine in prealabil, cimbrul, sarea si piper si piperul. Sarmalele se impaturesc in foile alese si se aseaza in oala, pe un pat de varza murata tocata, amestecata cu bulion, peste care asezam si cateva foi de dafin si afumatura; numarul de straturi de varza si sarmale depinde de cantitatea preparata si de dimensiunea oalei. La final se adauga apa si un pic de ulei, dupa care se baga totul la cuptor timp de 4 ore.

Sarmale traditionale de Craciun

Sarmalutele romanesti sunt nelipsite de pe mesele de sarbatoare. Ele se prepara fie cu carne tocata de porc, fie cu amestec de porc cu vita; modul de gatire difera si el: unii le fierb pe aragaz sau la foc, altii le gatesc direct la cuptor, in oale de lut sau emailate.. Retetele pot varia in functie de zona si, mai ales, in functie de gusturile fiecarei familii.

In zona Ardealului, spre exemplu, la sarmale nu se pune suc de rosii sau bulion, iar acestea se asezoneaza cu cimbru uscat, iar printre ele se strecoara piept de porc neafumat.

In Ardeal si Banat sarmalele se servesc cu smantana si cu paine, nu cu mamaliga, cum se obisnuieste in alte zone.

Sarmale moldovenesti se fac incluzand in compozitie si verdeturi tocate marunt (marar, patrunjel) si se deosebesc de cele din alte zone prin faptul ca sunt micute cat degetul. Aici de langa sarmale nu va lipsi niciodata mamaliga calda.

Trucuri pentru a pune pe masa cele mai gustoase sarmale

Daca varza murata este mai sarata decat v-ati fi dorit, spalati-o cu pa rece, foaie cu foaie.

Carnea pentru sarmale este bine sa fie mai grasa, pentru ca preparatul sa fie fraged si sa se topeasca in gura.

Nu puneti foarte mult orez pentru a obtine mai multa compozitie. Proportia ideala este de 100 gr de orez la 1 kg de carne tocata.

Pentru sarlame mai dietetice, puteti renunta la calitul cepei inainte de a impaturi sarmalele.

Pentru sarmale aspectuoase, indepartati cotoarele foilor de varza si folositi, pe cat posibil, doar partea subtire a acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare