Retete de Craciun

# cozonac vanocka #cozonac delicios #preparare cozonac #retete cozonac #cozonac

Vanocka, deliciosul cozonac in stil ceh care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa de Craciun

Vánočka este cozonacul traditional de Craciun, in Cehia. Aceasta paine dulce si aromata, care trebuie neaparat sa fie impletita atunci cand vrei sa respecti reteta autentica, va fi o incantare pentru intreaga familie, la micul dejun. Serveste Vánočka cu o cana de ciocolata calda si cu unt din belsug.

Ingrediente

  • 400 grame faina
  • 100 grame faina pentru paine
  • 10 grame drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 37 grame zahar
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 115 grame unt nesarat, topit si racit
  • 3 galbenusuri
  • 75 grame de stafide
  • 100 ml lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • 120-140 ml apa la temperatura camerei

Pentru decor

  • 1 ou batut
  • Fulgi de migdate
  • 1 lingura zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul

Amesteca laptele si frisca si incalzeste-le putin la foc mediu. Intr-un bol de mixer pune cele doua tipuri de faina, sare si drojdia, si amesteca usor, cu o spatula. Adauga zahar, suc de lamaie, unt topit, galbenusurile si stafidele si amesteca totul cu mixerul la viteza mica. Treptat, adauga laptele, apoi procedeaza la fel si cu apa, pana cand se formeaza un aluat destul de lipicios. Este posibil sa mai fie nevoie sa adaugi lichid, depinde de gradul de umiditate al fainii folosite. Foloseste apoi carligul pentru framantat al mixerului pentru a amesteca aluatul pana cand acesta se desprinde de pe marginile bolului. Daca aluatul este prea lipicios mai adauga putina faina. Acopera vasul cu o fole de plastic si lasa aluatul pana cand isi dubleaza volumul, in jur de 2-3 ore intr-un loc caldut.

Intr-o tava, pune hartie de copt. Pune apoi aluatul pe o suprafata de lucru intinsa, pe care ai presarat putina faina. Imparte aluatul in doua, o bucata sa aiba 60% din cantitatea totala, iar cealalta 40%.

Taie bucata mai mare in cinci parti egale, iar bucata mai mica taie-o in patru parti egale. Ruleaza apoi fiecare bucata in forma de funie. Imparte rulourile in trei grupuri. Pune doua mai lungi intr-un grup si trei mai scurte in alt grup. Restul de patru care au ramas vor forma al treilea grup.

Pune grupul de patru suvite una langa alta si uneste-le la capat. Pune-le in tava si preseaza ferm cu degetele acest strat de aluat impletit. Din grupul format din trei suvite procedeaza la fel. Impleteste rulourile de aluat, apoi uneste-le la capat. Foloseste partea laterala a palmei pentru a face o adancitura pe mijlocul aluatului pus in tava. Pune aceste strat peste primul pe care l-ai pus deja in tava. Impleteste si ultimele doua rulouri ramase si asaza-le in varful painii, avand grija ca capetele acestei parti din paine sa intre sub cele doua straturi care sunt dedesubt.

Acopera tava cu un prosop curat sau o punga de plastic si lasa cozonacul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald.

Preincalzeste cuptorul al 180 de grade Celsius. Unge cozonacul deasupra cu ou batut. Pune cozonacul la cuptor pentru 45-50 de minute. Daca cumva incepe sa se rumeneasca prea tare, pune peste el folie de aluminiu. Lasa cozonacul sa se raceasca complet, inainte sa il pudrezi cu zahar.

Sursa foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea