Sanatosi de Sarbatori

#lumanari #beculete #cazaturi #incendii #intoxicatii #pericole decoratiuni

Afla care sunt pericolele decoratiunilor de Craciun

Pentru multi dintre noi, Craciunul inseamna luminite colorate, ghirlande si brad impodobit. Decoratiunile de Craciun sunt o sursa de veselie care contribuie la atmosfera generala de sarbatori, insa chiar si in aceste conditii, este important sa iei cateva masuri de precautie pentru a evita accidentele neplacute in aceasta perioada speciala a anului. Afla mai jos care sunt pericolele decoratiunilor de Craciun!

Incendiile provocate de bradul de Craciun. In fiecare an, brazii de Craciun sunt responsabili pentru numeroase incendii, care pot fi fatale. Brazii naturali sunt mai expusi riscului de incendii decat cei artificiali, in special daca sunt uscati. In majoritatea cazurilor, defectiunile electrice ale instalatiilor de luminite sunt cauzele principale ale incendiilor. De asemenea, si sursele de caldura din apropierea brazilor si lumanarile aprinse, nesupravegheate sunt responsabile pentru aceste incendii.

Incendiile provocate de luminile de Craciun din exterior. De Craciun, foarte multe persoane isi decoreaza casa si in exterior, cu instalatii luminoase si ghirlande colorate. Acestea reprezinta insa alte surse ale incendiilor si accidentelor de sarbatori si necesita, asadar, o supraveghere atenta.

Cazaturile provocate de ornamente. In fiecare an, mii de persoane ajung de urgenta la spital in urma cazaturilor. Acestea apar ca urmare a straduintei de a decora si spatiile mai greu accesibile, aflate la inaltime, care presupune folosirea unei scari, spre exemplu.

Substantele periculoase din spray-urile de zapada. Desi sunt usor de folosit si la indemana, multe dintre aceste produse contin substante chimice, inclusiv acetona si clorura de metil, care pot fi inhalate in momentul aplicarii. Greata, durerile de cap si ametelile sunt simptomele frecvente care rezulta din inhalarea vaporilor eliberati de spray-urile cu zapada artificiala. In timp, expunerea la aceste chimicale are efecte secundare severe, deoarece clorura de metil este o substanta cancerigena.

Intoxicatiile cu plumb. Luminitele de Craciun, festive si atragatoare, pot fi nocive pentru organismul uman, deoarece contin cantitati importante de plumb, metal cancerigen. In plus, aceste luminite sunt realizate din PVC, un plastic care contine ftalati, o substanta nociva care afecteaza sistemul endocrin. Obiectele din PVC sunt periculoase in special pentru copii.

Intoxicatiile cu substantele chimice din lumanarile decorative. Pe langa incendiile pe care lumanarile de Craciun le pot produce, un alt pericol este constituit si de eliberarea unor substante chimice, care pot duce la cazuri grave de intoxicatii. Lumanarile parfumate contin ftalati si benzen, substante care cauzeaza numeroase dereglari hormonale si chiar cancer.

Otravirea cu vasc. Vascul sau florile poinsettia impodobesc casa in sezonul sarbatorilor de iarna. Aceste plante festive sunt insa toxice, in special vascul, care cauzeaza deranjamente gastrointestinale, afecteaza vederea si mareste tensiunea arteriala. In cazuri grave, otravirea cu vasc poate fi fatala, in special in randul copiilor.

Foto: kolcraft.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea