Sanatosi de Sarbatori

#craciun #masa de craciun #mancare

Cum sa gatiti sanatos masa de Craciun

Suntem in perioada Craciunului, moment in care toti romanii isi pregatesc masa cat mai imbelsugata, fara a lipsi bineinteles traditionalele preparate din carne de porc.

Cum bine se stie in timpul prelucrarii termice se pierde o cantitate mai mica sau mai mare din vitaminele si proteinele prezente in alimentele crude. De asemenea, unele metode de preparare sunt considerate mai putin sanatoase decat altele, pentru ca asigura un continut mare de grasimi.

Prajirea in grasime multa este considerata cea mai nesanatoasa metoda de gatit, de aceea iata si alte metode de preparare a carnii de porc:

1 Gatitul la abur: este o metoda prin care se retin bine nutrientii, dar mancare poate obtine un miros putin diferit de cel natural.

2 Microunde: prin acest procedeu se poate decongela carnea, dar si incalzi foarte bine preparatele din carne de proc. Cuptorul cu microunde este eficient si pentru pregatirea legumelor sau a pestelui.

3 Rotisarea: este perfecta pentru gatirea muschiului de proc. Constituie o alternativa sanatoasa a prajirii pentru ca se scurge o mare parte din grasimi.

4 Frigerea: este una dintre cele mai usoare modalitati de a gati cantitati mari de carne. Un secret gastronomic pentru a obtine o carne frageda este acela de a stropi bucatile, din cand in cand, cu vin.

5 Prajirea cu foarte putina grasime: intr-o tigaie cu fund rotund care atinge intr-un timp foarte mic o temperatura ridicata, se va praji carnea de porc, care nu va absorbi decat putin ulei, insa va avea un gust deosebit.

6 Fierberea: in general, prin aceasta procedura se pierd foarte multe vitamine hidrosolubile, mai ales cele din grupul B si vitamina C. Insa, carnea va pierde o mare parte din grasimi.

 

Sfaturi utile pentru masa de Craciun

 

  • Dupa perioada de post, de restrictie alimentara destul de drastica, cei mai multi sunt tentati sa manance in exces. Astfel, o zi frumoasa de sarbatoare se poate transforma intr-un calvar, din cauza problemelor de digestie. Asadar, pentru a preveni aceste neplaceri gandeste-te din timp ce preparate culinare vrei sa gatesti si mai ales in ce cantitati;
  • Totodata exista si anumite substante nutritive din alimente, a caror valoare este sporita de procedeele termice, cum ar fi licopenul din rosii (antioxidant care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare). Astfel, sucul pregatit pentru iarna este mai bogat in licopen decat salata de rosii de vara;
  • Redu aportul de grasimi animale nesanatoase si alege grasimile nesaturate care provin din surse vegetale (uleiul de masline, uleiul de palmier, uleiul de floarea-soarelui etc). In orice caz, chiar si utilizarea grasimilor vegetale trebuie facuta cu moderatie, deoarece toate grasimile contin un numar mare de calorii;
  • Pentru ca preparatale tale pentru masa de Craciun sa nu se transforme intr-o sursa de germeni si implicit de imbolnavire, depoziteaza-le in frigiderul curatat si spalat. De asemenea, ai grija la modul de depozitare a preparatelor, astfel alimentele usor perisabile se vor amplasa in zonele cele mai reci;
  • Incearca sa incluzi minimum 5 portii de fructe si legume pe zi, atat in mancarea gatita cat si in stare proaspata. Opteaza mai degraba pentru tarte de fructe decat pentru torturi care abunda in frisca si ciocolata, cat si pentru legume sote sau la gratar (broccoli, morcovi, rosii sau sparanghel) decat pentru clasicii cartofi prajiti;
  • Zaharurile, indiferent ca este vorba de siropul de porumb, zaharul alb, zaharul brun sau mierea, sunt de evitat deoarece adauga in mod semnificativ calorii la preparatele culinare pe care le gatesti. Stai departe de dulciurile prelucrate industrial, care au zaharuri ascunse.

 

Trimite o felicitare muzicala de Craciun

felicitari craciun felicitari craciunfelicitari craciunfelicitari craciunfelicitari de craciunfelicitari de craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele