Sanatosi de Sarbatori

# accidente casnice #intoxicatii #craciun #accidente domestice

Cum sa previi accidentele de Craciun

Agitatia, stresul, oboseala sau consumul de alcool din perioada sarbatorilor de iarna pot duce la numeroase accidente acasa. Anual, mii de persoane au nevoie de ingrijiri spitalicesti in urma cazaturilor, taieturilor sau arsurilor accidentale care au loc in timpul sarbatorilor de Craciun.

In aceasta perioada, casa este plina de membri ai familiei si invitati si, in toata aceasta agitatie, accidentele pot aparea foarte usor. Cu mai multa atentie si organizare a activitatilor de Craciun, aceste accidente pot fi evitate.
 

Cum sa previi accidentele din bucatarie


Uleiul incins, apa clocotita sau cutitele ascutite fac ca bucataria sa fie unul dintre cele mai periculoase locuri din locuinta in timpul sarbatorilor de iarna. Masa de Craciun este poate cea mai importanta masa la care participa intreaga familie. Trebuie insa planificata cu grija pentru a evita accidentele.

Este astfel indicat sa limitezi accesul persoanelor in bucatarie, in special al copiilor, care sunt foarte agitati si care pot crea adevarate dezastre. Evita sa consumi alcool in timpul prepararii mancarurilor. De asemenea, curata in permanenta bucataria si podeaua din bucatarie pentru a evita alunecarile.
 

Cum sa previi accidentele de pe scari


Dezordinea, consumul de alcool sau oboseala fac ca scarile sa devina un pericol in timpul sarbatorilor de Craciun. Alunecarile sau cazaturile de pe scari sunt unele dintre cele mai comune accidente in aceasta perioada, in special dupa consumul de alcool. In aceasta perioada incearca sa pastrezi scarile curate, fara alte obiecte care sa impiedice musafirii.
 

Cum sa eviti accidentele cand pregatesti cadourile de Craciun


Numeroase accidente din perioada Craciunului au loc chiar la pregatirea cadourilor. Folosirea incorecta a foarfecelor este un factor de risc de sarbatori. Si atunci cand desfacem cadourile ne putem rani, daca le deschidem prea repede. Ne putem taia in hartie, cu cutitele sau alte aparate ascutite de desfacut.

Si cablurile electrice sunt o alta sursa de accidente in aceasta perioada. Incearca sa nu te grabesti atunci cand impachetezi sau desfaci cadourile. Ai grija si la obiectele care au neoie de energie electrica.
 

Cum sa eviti accidentele cu bradul de Craciun


Bradul de Craciun este unul dintre simbolurile acestei sarbatori, insa si o cauza a accidentelor. In timpul impodoborii bradului, numeroase persoane se ranesc, in special la aprinderea beculetelor electrice sau la instalarea varfului. Foloseste intotdeauna o scara sigura si nu te grabi. De asemenea, este indicat sa cumperi si un brad de dimensiuni mai mici, care sa nu iti creeze probleme.
 

Cum sa eviti accidentele cu luminitele si decoratiunile de Craciun


In fiecare an, sute de persoane ajung la spital in urma incercarilor de a impodobi casa sau brazii din curte cu luminite si diverse decoratiuni. Cazaturile si alunecarile soldate cu fracturi de maini sau de picioare sunt unele dintre cele mai frecvente accidente in perioada sarbatorilor de Craciun.

Incearca sa fii atent atunci cand te ocupi de decorarea locuintei, sa nu ii lasi pe copii sa se apropie de instalatiile electrice sau sa inghita diverse decoratiuni.
 

Cum sa previi intoxicatiile


Vascul este o planta toxica care contine substante periculoase pentru organismul uman. Consumate, aceste substante miscoareaza rata cardiaca si provoaca halucinatii . Evita sa lasi aceasta planta la indemana copiilor. Pregateste igienic mancarurile pentru masa de Craciun pentru a evita intoxicatia cu salmonela .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului