Sanatosi de Sarbatori

#stres #depresie #cumparaturi #petreceri #sfaturi #sarbatori

Sarbatori, fara stres si depresie? Se poate! Iata cum

Sarbatorile de iarna aduc adesea cativa musafiri nepoftiti: stresul si depresia. Nu este de mirare: aceasta perioada este incarcata cu petreceri, cumparaturi si alte activitati epuizante. Cum stresul si depresia iti pot distruge sarbatorile de iarna si iti pot afecta sanatatea, afla mai jos cum sa le combati eficient!

Cauzele depresiei de sarbatori

Printre cauzele depresiei din perioada sarbatorilor de iarna se numara stresul, oboseala, asteptarile nerealiste, problemele financiare, cumparaturile sau responsabilitatile casnice. In plus, persoanele care sunt departe de cei dragi sunt mult mai expuse riscului de depresie.

Persoanele stresate si depresive se pot confrunta cu simptome precum dureri de cap, consumul in exces de alimente si alcool sau insomnie.

Sfaturi pentru sarbatori de iarna fara stres si depresie

Invata sa iti accepti sentimentele. Daca in aceasta perioada te simti trist sau intampini dificultati, exprima-ti sentimentele. Este normal sa ai momente mai grele in viata, dar incearca sa treci peste ele.

Cauta sustinere. Daca te simti singur si abandonat, incearca sa discuti cu familia sau prietenii. Acestia te pot sustine si ajuta in momentele dificile.

Fii realist. Sarbatorile de iarna nu trebuie sa fie perfecte sau identice cu cele de anul trecut. Familiile si prietenii se schimba, la fel si traditiile si ritualurile. Incearca sa te adaptezi noilor situatii si sa gasesti o modalitate prin care sa te simti bine.

Incearca sa nu faci diferente. De sarbatori, incearca sa ii accepti pe toti membrii familiei si pe prieteni asa cum sunt ei, fara a face diferente. Uita de neintelegeri, incearca sa te bucuri de sarbatori si sa creezi o atmosfera frumoasa.

Nu depasi bugetul stabilit. Inainte de a merge la cumparaturi, incearca sa faci un plan de cheltuieli si sa decizi cat de mult poti investi in achizitionarea cadourilor. Apoi incearca sa nu depasesti bugetul si sa cumperi lucruri inutile.

Organizeaza-te. Planifica din timp zile speciale pentru cumparaturi, cadouri, gatit, vizite si alte activitati. De asemenea, planifica si preparatele pe care vrei sa le gatesti si fa lista cu ingredientele de care ai nevoie.

Invata sa pui "nu". Din cand in cand, este recomandat sa spui si "nu". In caz contrar, te vei simti frustrat si vei avea un program supraincarcat! Prietenii si colegii de serviciu te vor intelege daca nu vei participa la toate activitatile organizate de ei.

Nu renunta la obiceiurile sanatoase. Nu lasa sarbatorile de iarna sa te acapareze total. Incearca sa eviti consumul in exces de alimente si alcool. De asemenea, odihneste-te suficient, fa cat mai multa miscare, consuma multe lichide, fructe si legume proaspete.

Gandeste-te si la tine. Chiar daca perioada sarbatorilor de iarna este foarte aglomerata, incearca sa iti faci timp si pentru tine si sa petreci cel putin 15 minute singur, departe de agitatie si planificari. Asculta muzica relaxanta, fa o plimbare prin parc sau orice alta activitate care iti face placere.

Sursa foto: www.life123.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea